El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, ha qualificat de "molt positiu" reconèixer que els casos de corrupció han fet mal al PP i ha subratllat en què actuaran "contra aquelles persones que no facin el degut". A més, ha confiat que "d'aquí a poc passi a ser història", de la "part dolenta" de la història del Partit Popular i "mai més" tornin a patir-la.

Així s'ha pronunciat durant una visita a les instal·lacions del XVIII Congrés del PP després de ser preguntat què farà el partit en matèria de corrupció. Precisament, aquest divendres els caps de la trama Gürtel, Francisco Correa, i Pablo Crespo, van ser condemnats a 13 anys de presó. El Tribunal Superior de Justícia va fer pública la sentència relacionada amb les irregularitats en la contractació de l'expositor de la Generalitat a la Fira Fitur.

Després que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, reconegués que la corrupció va afectar "de ple" al PP i en alguns casos van trigar a reaccionar, Rajoy ha afirmat que "és molt positiu reconèixer-ho" i ha afegit que han aprovat " bastants projectes "per combatre-la. És més, ha dit que està obert a impulsar i pactar totes aquelles mesures que proposen altres partits i siguin "raonables".

El congrés del PP aprova esmenes a favor del "dret a la vida" i per la custòdia compartida

La ponència social del XVIII congrés del PP ha aprovat aquest dissabte esmenes transaccionades en suport del "dret a la vida" i la custòdia compartida. La primera -que va en la línia del contingut de la llei de la reforma de la Llei de l´avortament aprovada pel govern del PP- estableix el "ferm compromís" dels populars amb el dret a la vida i apunta que "l´avortament no s´ha d´entendre com un dret sinó com un fracàs de la societat". Apunta que els populars "seguiran desenvolupant plans de suport a la maternitat per ajudar les dones que vulguin ser mares", i garantirà "que totes les dones embarassades en situació de dificultat coneguin de manera efectiva totes les mesures per poder dur a terme el seu embaràs amb seguretat, dignitat i suport social" així com "la més completa informació sobre els riscs de l´avortament". L´esmena de la custòdia compartida aposta per impulsar les reformes legals necessàries per incorporar al Codi Civil la custòdia compartida com la modalitat més desitjable en el cas de separació divorci", i "fent prevaldre l´interès superior del menor".

El Congrés del PP aprova les ponències que reblen la defensa de la unitat d´Espanya i rebutgen el referèndum

El XVIII congrés del PP -que se celebra a Madrid amb el lema ´España, adelante!´- ha aprovat aquest dissabte els textos les ponències política (per majoria) i territorial (per unanimitat) que han conduit Fernando Martínez Maillo i Javier Arenas, on els populars reblen el seu compromís amb la defensa de la unitat d´Espanya i rebutgen la celebració d´un referèndum d´independència a Catalunya. Els textos recullen l´ideari del partit pel que fa al model de l´Estat.

En aquest sentit situen la "unitat d´Espanya, la solidaritat territorial i la cohesió social" com a "principis irrenunciables" del seu "projecte nacional" i estableixen que el referèndum d´autodeterminació que impulsa el govern de la Generalitat "no té cabuda al nostre país".

Abans de la votació del text final, el coordinador de la ponència política, Fernando Martínez Maillo, ha destacat que el PP és un partit "sense complexes" que demostra als espanyols que "el més important és el conjunt dels ciutadans". "Som el partit que millor s´identifica amb Espanya i hem establert que tots aquells que creuen en la unitat d´Espanya, en la igualtat i la solidaritat tenen cabuda en aquest partit, que és la casa comuna de tot el centre i el centredreta d´aquest país", ha dit.

També el coordinador de la ponència d´Administració Territorial, Javier Arenas, que ha recordat que amb aquests textos el seu partit fa una "defensa de la Constitució, de la unitat, i amb la boca plena defensa de la nostra pàtria, que es diu Espanya, sense cap tipus de complex".

Durant els debat de la ponència territorial, el líder del PPC, Xavier García Albiol, ha contrastat l´actuació del govern espanyol a una Generalitat que intenta "dividir la societat catalana" i que busca un referèndum "que mai se celebrarà".

També el president gallec, Albert Núñez Feijóo, ha advertit que Espanya no es pot entendre com "un puzle de les voluntats de 17 presidents autonòmics", i el líder dels populars bascs, Alfonso Alonso, ha fet una defensa aferrissada de la Constitució del 78 com a "garantia de les llibertats".

El text de la ponència d´Adminsitració Territorial que s´ha debatut aquest dissabte estableix que el PP "defensa la integritat de la sobirania nacional com a qualitat inherent i indelegable del poble espanyol" i de la que "ningú pot disposar de forma autònoma ni qüestionar de manera unilateral". "Refermem que no té cabuda al nostre país, a la nostra Constitució i al nostre ordenament jurídic un referèndum d´autodeterminació", diu el text.

La mateixa ponència estableix que el PP defensa un model basat en els principis constitucionals "de la indissoluble unitat de la nació espanyola i la garantia del dret a la autonomia de les nacionalitats i regions que la integra".

També apunta que una reforma constitucional no és una finalitat en si mateixa. "Creiem que la necessitat d´un canvi haurà de ser contrastada per la coincidència en els motius, els procediments i els objectius d´aquest canvi, i no per la disparitat de plantejaments polítics al respecte. Les diferències no poden ser solucionades per una reforma constitucional, sinó que han de ser superades per poder afrontar la reforma constitucional".

La unitat d´Espanya apareix de manera recorrent també a la ponència Política, que situa la "sobirania nacional", la "llibertat" i "la igualtat en drets i obligacions de tots els espanyols" com a "pilars fonamentals" de la "convivència democràtica".

El text destaca que aquesta "unitat" i "igualtat" s´articula "a través del nostre compromís amb la Constitució de 1978". "La nostra defensa activa de la sobirania nacional va unida al reconeixement de la pluralitat i diversitat de les nostres regions.