El tribunal de l'Audiència de Palma que va condemnar Iñaki Urdangarin a 6 anys i 3 mesos de presó pel cas Nóos va acordar mantenir-lo en llibertat provisional, encara que amb compareixences mensuals a Suïssa perquè «en cap moment» va intentar eludir l'acció de la justícia i té «arrelament suficient». Les jutgesses van desestimar la petició de la Fiscalia Anticorrupció de presó preventiva eludible mitjançant fiança de 200.000 euros, a la que s'havia oposat la defensa del marit de la infanta Cristina.

Urdangarin, que va ser rebut i acomiadat de l'audiència de Palma amb crits de «lladre» i «xoriço», haurà de comparèixer el dia 1 de cada mes davant l'autoritat judicial al seu país de residència, Suïssa, i a més està obligat a comunicar al tribunal qualsevol desplaçament fora de la Unió Europea (UE) o canvi de residència, segons va decidir el tribunal.

També l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, que va rebre una condemna de 8 anys i mig, continuarà en llibertat provisional, si bé el tribunal li ha retirat el passaport, li prohibeix sortir d'Espanya i l'obliga a comparèixer al jutjat més proper al seu domicili el primer dia de cada mes, així com a comunicar qualsevol canvi de residència.

Per justificar la seva decisió i, amb independència de que pugui prosperar algun dels recursos de cassació anunciats contra la sentència, les jutgesses van aplicar la doctrina constitucional i van tenir en compte les característiques personals dels condemnats.

La interlocutòria que van dictar després de la vista de mesures cautelars, que va durar mitja hora, assenyalava que «la gravetat dels delictes i l'elevada pena imposada» no poden ser l'«únic criteri» per ponderar el perill de fugida.

Davant de la presó preventiva amb fiança, les jutgesses van optar per «mesures cautelars menys costoses que garanteixin la subjecció dels acusats al control del tribunal» i que consideren proporcionades al risc de fugida que impliquen les elevades penes que van imposar a Urdangarin i Torres.

«Els dos acusats disposen d'arrelament suficient (familiar, social i laboral) a territori nacional, especialment Iñaki Urdangarin, les particulars circumstàncies del qual, àmpliament conegudes, ens eximeixen del seu detallat anàlisi», establia la interlocutòria sobre els dos socis condemnats.

La decisió de la secció primera de l'audiència provincial es va conèixer poc després que els Reis concloguessin al costat del president de l'Argentina, Mauricio Macri, i la seva dona, Juliana Awada, la visita inaugural de la fira d'art contemporani Arco.

L'Audiència de Palma va absoldre divendres passat la infanta Cristina i va condemnar Urdangarin a 6 anys i 3 mesos de presó per prevaricació continuada en concurs medial amb falsedat i malversació de cabals públics, un delicte de frau a l'Administració, un altre de tràfic d'influències i dos delictes contra Hisenda.

Davant la notícia sobre la condemna per a Urdangarin i l'absolució de la infanta, la Casa del Rei va manifestar el seu «respecte absolut a la independència del poder judicial», la mateixa expressió amb la qual ha reaccionat sempre aquesta institució des que va començar el regnat de Felip VI davant cadascun dels passos del procés judicial de Nóos que han afectat la infanta Cristina, però ahir no hi va haver cap reacció a la mesura cautelar.

Horrach ho veu «correcte»

El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, va afirmar que li sembla «correcta», encara que «una altra cosa és que la comparteixi», la decisió de l'Audiència de Palma sobre les mesures cautelars. Per al fiscal, «la gravetat de les penes i dels fets delictius que se'ls imputen suposen un risc que es puguin sostreure a l'acció de la justícia», si bé està «minimitzat» per la situació personal de tots dos, tot i que «no anul·lat», de manera que la Fiscalia havia sol·licitat mesures necessàries per a això.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que és «un desvergonyiment» dir que «la llei és igual per a tothom». «Infanta absolta, raper condemnat, fiscal sota amenaces, Urdangarin lliure... Necessitem més i millor democràcia», va assenyalar l'alcaldessa de Barcelona.