El Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's) veuen encarrilades les sis condicions inicials del pacte d'investidura, però xoquen en com afrontar aquestes reformes per suprimir aforaments, limitar el mandat presidencial o posar en marxa una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP. Després de mantenir una reunió de més d'una hora al Congrés, els dos partits van coincidir que l'acord d'investidura està avançant i que, tres mesos després que comencés a caminar l'Executiu de Mariano Rajoy, aquestes sis mesures prioritàries van per bon camí.

Però en el que pràcticament no hi va haver coincidències és en la manera de materialitzar aquestes reformes, ja que, si per a Ciutadans es poden posar en marxa sense grans problemes, per al PP «no és tan senzill i cal afinar per salvaguardar totes les garanties de l'Estat de Dret», va assenyalar José Antonio Bermúdez de Castro, portaveu adjunt del PP.

Bermúdez de Castro, que va acompanyar el portaveu del PP, Rafael Hernando, a aquesta reunió amb el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, va frenar les aspiracions de la formació taronja que es tractaven: limitació dels mandats del president del Govern i la supressió dels aforaments polítics (uns 2.000).

Girauta va admetre que hi ha una discrepància jurídica en la mesura referida als mandats del president, ja que el PP sosté que s'ha de fer mitjançant una reforma constitucional, mentre que C's considera que es pot fer amb una modificació «bastant senzilla» de la Llei del Govern.

Pel que fa a l'eliminació dels aforaments, Hernando va avisar C's que no acceptarien una reforma constitucional que pugui comportar la celebració d'un referèndum, el que passaria si Podem s'obstina a exigir-ho. I en aquest cas, Girauta va posar la pilota a la teulada de Podem en afirmar que, si «posen pals a les rodes» a una reforma exprés de la Constitució que suposarà una «regeneració òbvia» davant quelcom que és «un clam», serà aquesta formació la que hagi de donar explicacions als espanyols.

Tampoc sembla que hi hagués sintonia total en relació amb la creació d'una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP. Mentre el portaveu de C's va assegurar tenir la «convicció» que presentaran conjuntament una petició per crear una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP, possiblement la setmana que ve, Bermúdez de Castro va dir que ho estudiaran, advertint que ja hi ha en marxa una subcomissió sobre regeneració democràtica en la qual es veurà el finançament dels partits.

A més, va aprofitar per recordar que hi ha fins i tot diputats, com la socialista Margarita Robles, que han considerat poc idoni obrir en aquest moment una comissió d'investigació al Parlament quan està en curs una investigació judicial sobre aquest assumpte.

En tot cas, Girauta va deixar clar que, si el PP intenta alguna maniobra «dilatòria» en el compliment dels seus compromisos, C's buscarà una majoria alternativa per tirar endavant les reformes.