La primera ministra britànica, Theresa May, activarà el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el proper 29 de març, ha informat avui el Govern. Un portaveu de la residència oficial de Downing Street va indicar que la cap del Govern compareixerà davant el Parlament aquest mateix dia per informar que ha invocat l'article 50, que inicia el procés formal de negociacions per a la sortida del bloc europeu.

La primera ministra enviarà una carta oficial al Consell Europeu per a comunicar-li la intenció del Regne Unit de retirar-se del bloc dels encara 28 i iniciar les negociacions, va afegir la font. Segons Downing Street, s'espera que aquest període de converses acabin amb la retirada del Regne Unit de la UE el 29 de març de 2019, gairebé tres anys després que els britànics votessin en un referèndum a favor de sortir del "club" comunitari.

May informarà els diputats sobre l'activació de l'article 50 en una declaració parlamentària al final de la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra a la Cambra dels Comuns, que se celebra cada dimecres entre les 12.00 i les 12.30 GMT.

D'acord amb fonts oficials britàniques, l'ambaixador del Regne Unit davant la UE, Tim Barrow, ha informat aquest matí a l'oficina del president del Consell Europeu, Donald Tusk, dels plans de la primera ministra sobre l'article 50. S'espera que Tusk respongui a la comunicació formal del Regne Unit en un període de 48 hores.

Per la seva banda, el ministre britànic per a la sortida de la UE, David Davis, ha dit avui en un comunicat que "el poble del Regne Unit va prendre la decisió històrica de sortir de la UE. Dimecres que ve, el Govern complirà amb aquesta decisió i començarà formalment el procés per activar l'article 50 ".

El ministre, a càrrec de les futures negociacions sobre la retirada britànica, ha subratllat que es tracta de la negociació "més important" per al país en "una generació". "El govern és clar sobre els seus objectius: un acord que funcioni per a cada nació i regió del Regne Unit i certament per a tot Europa. Una relació nova, positiva entre el Regne Unit i els nostres amics i aliats a la Unió Europea", ha afegit.

La primera ministra podrà invocar l'article 50 després que el Parlament de Westminster aprovés el dia 13 la llei que l'autoritza i que la reina Isabel II, cap d'Estat britànica, la sancionés dijous passat.