El lideratge republicà de la Cambra de Representants dels EUA va retirar el nou pla sanitari que preveia substituir l'actual llei de salut impulsada per l'expresident Barack Obama, després de no aconseguir el suport suficient entre la seva pròpia bancada. Davant la falta de suport entre els conservadors, el president de la cambra baixa, el republicà Paul Ryan, va retirar el projecte de llei uns minuts abans que comencés la votació, fet que suposa la primera gran ensopegada legislativa del president dels EUA, Donald Trump, des que va arribar al poder.

La decisió va arribar davant la incapacitat republicana de posar-se d'acord sobre el text legislatiu que preveia substituir l'actual llei sanitària, coneguda com Obamacare, especialment pel rebuig dels més moderats i de l'ala ultraconservadora del partit.

La primera votació sobre la mesura estava prevista per a dijous, però els republicans es van veure obligats a posposar-la per la mateixa raó, encara que Trump els va donar un ultimàtum i els va exigir que sotmetessin la proposta ahir a consideració o, en cas contrari, deixaria vigent el sistema actual.

Acabar amb l'Obamacare va ser una de les grans promeses de campanya del magnat immobiliari i els republicans fa anys que carreguen contra aquesta llei, però no semblen capaços de posar-se d'acord sobre com substituir-la.

Trump va assegurar que està «obert» a intentar una altra reforma del sistema de salut en el futur, tot afegint que el país «acabarà tenint una gran llei de salut una vegada que el desastre de l'Obamacare exploti», en referència al moment en què les primes de les assegurances mèdiques sota aquesta llei puguin arribar a preus desorbitats. El president dels EUA va assenyalar que «probablement» centrarà ara els seus esforços en la reforma fiscal, un objectiu per al qual hi ha molt interès de la majoria republicana al Congrés.

Paral·lelament, Donald Trump va autoritzar l'empresa canadenca TransCanada per a la construcció del polèmic oleoducte Keystone XL.