El Comitè Federal del PSOE va aprovar ahir el calendari de les primàries per escollir el nou secretari general. El 21 de maig se celebrarà la votació i un dels tres candidats, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, serà el nou líder dels socialistes espanyols i, d'aquesta manera, es posarà fi al període transitori de la gestora, presidida per Javier Fernández des de l'1 d'octubre del 2016.

Pel que fa a la ponència política aprovada al comitè d'ahir, manté la reforma federal de la Constitució, sotmesa a referèndum de tots els espanyols, i posteriors reformes dels estatuts autonòmics per adaptar-los al nou marc federal com la recepta del PSOE per «canalitzar» la qüestió catalana.

El document preveu «respostes polítiques», entre les quals hi ha «restaurar mitjançant reformes legislatives» elements de l'Estatut que «han quedat danyats des de la sentència sobre l'Estatut». La ponència es mostra contrària al referèndum de Catalunya i al «dret a decidir», accepta els «drets diferencials» i els «drets històrics» i proposa mesures com un canvi de la política lingüística i dialogar sobre «els 45 punts plantejats per la Generalitat».

El 28 d'abril és la data en què es donarà per tancat el cens de votants definitiu. Entre el 20 d'abril i el 4 de maig els candidats hauran de recollir els avals necessaris, el 5 es proclamaran i la campanya pròpiament dita es durà a terme entre el 7 i el 20 de maig.

El Comitè socialista va aprovar les bases, el calendari i la ponència marc del 39è Congrés que celebrarà el 17 i 18 de juny, després d'una reunió on el «sanchista» Javier Izquierdo va proposar un canvi al calendari de primàries que només va tenir sis vots a favor. Els «sanchistas» -partidaris de Pedro Sánchez- es van queixar que amb el calendari proposat els candidats no tindran el cens definitiu de militants que poden votar fins després d'haver començat a recollir avals, perquè no estarà fins al 28 d'abril. Això, va dir, els impedeix saber per endavant quantes signatures són el 5% requerit per poder concórrer a les primàries.

El secretari provincial de Valladolid, Izquierdo, va proposar canviar el calendari perquè la recollida de signatures no comenci fins que es tingui el cens definitiu, però només li van donar suport cinc «sanchistas» més. Tots ells van prendre la paraula per denunciar, també, que no han tingut accés a la ponència marc. La tercera discrepància plantejada per l'equip de Sánchez es refereix a la decisió de la gestora de no incloure part de la modificació dels estatuts i del model de partit a la ponència marc, ja que només conté un índex de temes estatutaris que remet al Congrés.