Els tres candidats a les primàries del PSOE, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, han reivindicat la importància de la militància per al futur del partit, i han tornat a posar de manifest que volen un PSOE «unit» després de la celebració de les properes eleccions internes.

Des de Santa Cruz de Tenerife, la presidenta d'Andalusia va expressar en el seu primer acte de partit des que va anunciar la seva candidatura que és «cent per cent del PSOE lliure d'additius», tot i que no consentirà que diguin que el partit és d'ella, sinó «cent per cent» dels afiliats, als qui va demanar ajuda perquè el partit que vol liderar torni a ser «guanyador», així com torni a estar «unit».

Durant l'acte, Díaz també va explicar que segons el seu parer aquestes primàries són com unes eleccions, perquè «si el PSOE ho fa bé tornarà a guanyar les generals no pel que ha estat, sinó pel que és capaç de fer». Per això, la candidata andalusa va reclamar que es respecti el debat, els que debaten i la intel·ligència dels companys; tot i que no va citar el nom dels seus contrincants, Pedro Sánchez i Patxi López.

A la localitat asturiana de Gijón, Pedro Sánchez també va posar l'accent en la militància socialista, que, segons les seves paraules, no «hi haurà dic» que l'aturi malgrat «les traves i favoritismes». Una militància que va assegurar representar davant el PSOE de «l'abstenció a Mariano Rajoy». «Cal triar entre el PSOE del segle XXI o el PSOE del segle XX, entre el PSOE de la militància o el de l'abstenció a Rajoy», va destacar Sánchez, abans de reivindicar unes primàries que «siguin un cant al futur i no un exercici de nostàlgia sobre el que el partit va fer en el passat».

Sense fer referència als seus contrincants, durant la seva intervenció de poc més d'hora i mitja, Sánchez va assegurar que participarà en el procés de primàries «des del respecte» perquè sap molt bé que cap adversari seu està dins del partit.

Crida a la reconstrucció

Per la seva banda, l'exlehendakari i també aspirant a la secretaria general del PSOE, Patxi López, va reivindicar en un acte a Sant Sebastià el paper dels socialistes, els quals són «més necessaris que mai» en els actuals «temps confusos», segons va assenyalar.

López es va mostrar convençut que, tot i els moments de dificultat que viu el conjunt d'Espanya, els socialistes seran capaços de «reconstruir el millor Partit Socialista». «El més unit, el més fort, el que, des d'un projecte clar d'esquerres, torni a representar una nova esperança per a aquest país», va destacar.