Pedro Antonio Sánchez va dimitir de la Presidència del Govern de Múrcia pressionat per un hipotètic acord de l'oposició per tirar endavant la moció de censura impulsada pel PSOE, i va proposar el recentment nomenat coordinador autonòmic del PP, Fernando López Miras, com a successor. Sánchez, investigat en el cas Auditori pels presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau i falsedat, va comunicar la seva renúncia a la presidenta del Parlament, la socialista Rosa Peñalver, després d'haver constatat dilluns a la nit que l'acord del tripartit estava «tancat», segons ell mateix va explicar a la direcció del seu partit.

Acompanyat pel seu govern en ple, per la seva dona, Núria Navajas, i per la secretària general del PP autonòmic, Maruja Pelegrín, Sánchez va comparèixer en roda de premsa a la seu de la presidència autonòmica per anunciar la seva renúncia, i va explicar que ha pres la decisió perquè «em treia la son posar en risc» tot el que el PP ha aconseguit i pot seguir aconseguint a la comunitat.

A l'equador de la seva legislatura, i després de presidir el seu últim Consell de Govern, Sánchez va informar en roda de premsa de la seva dimissió i es va desplaçar després a la seu del PP de Múrcia per participar en una junta directiva presidida pel coordinador estatal, Fernando Martínez-Maillo, convocada a mitjanit amb un concís SMS en què s'advertia que l'assistència era «inexcusable».

La crisi institucional que ha portat a la dimissió del president es va agreujar dilluns amb la petició d'investigació a Sánchez pels presumptes delictes de suborn, frau i revelació d'informació del jutge instructor del cas Púnica, Eloy Velasco, que va elevar una exposició raonada al Tribunal superior de Justícia de Múrcia en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció.

Com va fer dilluns, el PP va tornar a donar suport a la figura de Pedro Antonio Sánchez, elegit president dels populars murcians fa tot just vint dies en el XVI Congrés Autonòmic, i va aplaudir la seva «generositat» en decidir anteposar, davant l'evidència d'un «tripartit», els interessos de la Comunitat de Múrcia als seus.

Sánchez va aprofitar la reunió de la direcció «popular» per proposar com a candidat a la seva successió el secretari segon de l'Assemblea autonòmica, Fernando López Miras, un home del seu més estret cercle de confiança nomenat en el conclave del PP del març passat nou coordinador autonòmic.

En una breu compareixença davant la junta directiva, López Miras va apel·lar a la fortalesa del partit per «tirar endavant» el repte que afronten els seus dirigents davant l'amenaça del «tripartit», i en tot cas va voler destacar que l'oposició «pot seure a la butaca del Govern, però no dir qui és el líder d'aquest partit i el seu referent polític».

Per la seva banda, Martínez-Maillo va demanar a la junta directiva que transformin «la ràbia per aquesta injustícia en energia positiva per menjar-se el món i guanyar les eleccions de 2019», i va traslladar el suport de tot el PP i del president del Govern, Mariano Rajoy, la visita a la comunitat autònoma del qual es va anunciar per després de Setmana Santa, «perquè està al costat del PP de Múrcia i de Sánchez».

Després de conèixer-se la dimissió, el portaveu de C's a Múrcia, Miguel Sánchez, va anunciar que renegociaran l'acord d'investidura amb el PP i va descartar donar suport a un Govern alternatiu amb la resta de l'oposició com havia proposat al matí el secretari autonòmic del PSOE de Múrcia, Rafael González Tovar.

Podem li exigirà l'acta

El secretari general de Podem Múrcia, Óscar Urralburu, va dir que exigirà l'acta de diputat a Sánchez i demanarà al PSOE i Ciutadans continuar amb la moció de censura, que ahir al matí va ser retirada pels socialistes.

Des del govern, la portaveu, Noelia Arroyo, va manifestarel seu desig que Sánchez recuperi la presidència autonòmica «quan s'aclareixi tot». «Tant de bo aviat celebrem que Pedro Antonio Sánchez ha recuperat la Presidència», va assenyalar.