Un terrorista suïcida d'origen kirguís va perpetrar l'atemptat de dilluns contra el metro de Sant Petersburg, el saldo mortal del qual va pujar a catorze morts, en el que el Kremlin va qualificar de «desafiament» per al president rus, Vladímir Putin. «La investigació ha establert la identitat de l'home que va perpetrar l'explosió al vagó del metro de Sant Petersburg. Es tracta d'Akbarzhon Dzhalílov, nascut l'1 d'abril de 1995», va informar Svetlana Petrenko, portaveu del Comitè d'Instrucció de Rússia.

Dzhalílov, de 22 anys, és oriünd de la república centreasiàtica del Kirguizistan, però va rebre el 2011 la ciutadania russa i, de fet, residia des de llavors a l'antiga capital tsarista, on treballava com a mecànic. Segons es desprèn de les anàlisis genètiques i les imatges de les càmeres de seguretat, Dzhalílov va ser també el que va col·locar un segon artefacte explosiu en una altra estació del metro, Ploschad Vosstania, que va ser desactivat a temps per la policia.

Pel que sembla, en bloquejar les autoritats la connexió telefònica al metro després de la primera explosió, els terroristes no van poder activar la segona bomba per control remot. Als voltants del fatídic tercer vagó sinistrat es va trobar el cap del terrorista suïcida que portava els explosius adherits al seu cos. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ja havia assegurat que s'estudiava la possibilitat que l'atemptat hagués estat comès per un kamikaze, com va passar en els perpetrats el 2010 per «vídues negres» al metro de Moscou, on van morir 34 persones.

Els serveis secrets del Kirguizistan van ser els primers a donar l'alarma i, de fet, els pares del presumpte terrorista suïcida van ser interrogats a la ciutat kirguís d'Osh.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va assegurar que «el terrorisme és un crim contra la humanitat i contra totes les religions», així com va fer una crida a unir forces contra el terrorisme.