El suposat atac químic perpetrat dimarts al nord de Síria ha aprofundit la divisió que les potències del Consell de Seguretat de l'ONU han mostrat des de l'inici de la guerra. D'una banda, els Estats Units, França i el Regne Unit, de l'altra, Rússia i, en menor mesura la Xina, els membres permanents del Consell van tornar a creuar-se acusacions i van ser incapaços de tirar endavant un simple text de condemna del que va succeir a la localitat siriana de Jan Shijún, i fins i tot els EUA van avançar que podrien adoptar alguna mesura unilteral. Segons l'ONU, almenys 70 persones van morir i més de 200 van resultar ferides en un atac del qual l'oposició siriana i el règim s'acusen mútuament.

Organitzacions com Metges Sense Fronteres (MSF) van afirmar que les víctimes presentaven símptomes semblants als d'un agent neurotòxic com el gas sarín. Les potències occidentals van apuntar directament el règim de Bashar al-Assad com a responsable i consideren que l'atac és una mostra més de la seva «barbàrie».

També van criticar molt durament Rússia per protegir Al-Assad a les Nacions Unides i, en concret, per rebutjar una resolució que van plantejar per condemnar el que va passar a Jan Shijún. «Quants nens més han de morir perquè a Rússia li importi?», es va preguntar l'ambaixadora nord-americana, Nikki Haley, que va acusar Moscou d'utilitzar una «falsa narrativa» per blindar els seus aliats de Damasc davant de possibles sancions.

Durant la seva intervenció, Haley es va posar dreta per mostrar a la resta de diplomàtics fotografies d'algunes de les víctimes del suposat atac químic. «No podem tancar els nostres ulls a aquestes imatges. No podem tancar les nostres ments a la nostra responsabilitat d'actuar», va assenyalar. Davant el bloqueig al Consell de Seguretat, Haley va suggerir que el seu país podria adoptar algun tipus de mesura unilateral, encara que no va donar més detalls.

França i el Regne Unit van insistir també a Rússia perquè permeti al Consell de Seguretat actuar davant l'ús d'armes químiques a Síria. «No hi ha cap aliança política que pugui justificar tancar els ulls davant atrocitats massives», va dir l'ambaixador francès, François Delattre.

El seu homòleg britànic, Matthew Rycroft, va insistir que els vetos russos al Consell no fan més que animar el règim sirià a continuar matant i va defensar que el text que proposen el seu país, França i els EUA sobre l'atac químic era acceptable per a qualsevol Estat. L'esborrany no assenyalava cap responsable i es limitava a condemnar l'atac, demanar una investigació internacional urgent i cooperació a les autoritats sirianes i obrir la porta a eventuals mesures contra qui sigui trobat culpable.

Per part seva, el president dels EUA, Donald Trump, va assegurar que el suposat atac químic ocorregut a Síria va ser «una ofensa a la humanitat» que l'ha «impactat» molt i que la seva actitud cap a aquest conflicte i el president sirià «ha canviat» arran d'això. «El que va passar va ser inacceptable per a mi», va dir Trump.