06 de abril de 2017
06.04.2017

Un malalt d'ELA se suïcida davant una càmera per reclamar una llei d'eutanàsia

José Antonio Raval, de 58 anys, va prendre un còctel letal de fàrmacs comprats a Internet

06.04.2017 | 21:17

"Si estàs veient aquest vídeo és que he aconseguit ser lliure". Són les primeres paraules de José Antonio Raval, un malalt d'esclerosi lateral amiotrófica (ELA), que va decidir llevar-se la vida i deixar constància d'això en un vídeo per criticar l'absència d'una llei d'eutanàsia a Espanya i perquè volia ser ell qui decidís quan havia d'arribar el moment de morir.

Raval era un electricista de Riocabado (Àvila) de 58 anys que li van detectar ELA a l'agost de 2015. El passat dos d'abril va decidir posar fi a la seva existència en el pis en el qual vivia a Alcobendas (Madrid), ingerint una combinació letal de fàrmacs que havia adquirit per Internet.

Casat i amb dos fills, José Antonio relata en el vídeo, que ha publicat el diari El País, que ja no pot fer cap activitat quotidiana: "Ja no puc ni aixecar-me del llit ni ficar-me al llit. Ni donar-me la volta. No puc vestir-me, despullar-me. No puc netejar-me. No puc menjar ja sol".
Explica que "farà un suïcidi assistit, que si fos mèdicament, aquí hi hauria un doctor que m'hauria receptat la medicació i me la prendria i moriria dolçament". Denúncia que com no està legalitzada aquesta pràctica ni l'eutanàsia, "ho haig de fer pel meu compte". "Em sembla indignant que una persona hagi de morir sola i en la clandestinitat, i que la teva família s'hagi de marxar de casa per no acabar a la presó".

"Avui sóc jo. Però en un futur poden ser els teus avis. Els teus pares. Els teus germans. Els teus néts o tu. Pensa-ho". Són les seves últimes paraules abans d'agafar i ingerir els medicaments que van posar fi a la seva vida.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook