La primera ministra britànica, Theresa May, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, s'han reunit aquest dijous a Londres per primera vegada des de l'activació del 'Brexit', dimecres passat. Un dels temes sobre la taula ha estat la polèmica al voltant de Gibraltar. En aquest sentit, May ha subratllat que la sobirania del penyal "no és negociable" i que el Regne Unit buscarà el millor acord possible també per aquest territori. No obstant això, segons ha informat Downing Street, tots dos actors han manifestat la seva voluntat "d'estar en contacte" i mantenir "un to constructiu" durant les negociacions que han de formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE.

La setmana passada, el possible dret a 'veto' d'Espanya sobre qualsevol decisió que afectés el penyal que el Consell Europeu va incloure en el seu esborrany per les negociacions del 'Brexit' va generar polèmica dins i fora del Regne Unit. Durant la trobada, la 'premier' britànica "ha deixat clar que la posició del Regne Unit pel que fa a Gibraltar no ha canviat", destaca el comunicat de Downing Street. Així doncs, descarta qualsevol negociació pel que fa la sobirania del penyal "sense el consentiment de la seva gent".

La primera ministra britànica també ha subratllat la voluntat "d'assegurar un acord especial" entre el Regne Unit i la UE però ha refermat que el compromís dels britànics amb el club comunitari es mantindrà durant els dos anys que durin les negociacions. "El Regne Unit continuarà sent membre de la UE durant els propers dos anys", especifica el comunicat i per això, assegura Downing Street, May i Tusk "també han debatut l'agenda de la propera reunió del Consell Europeu".

El comunicat també subratlla el "to constructiu" de les converses, en línia amb l'esborrany que va fer públic el Consell Europeu la setmana passada i que establia les principals línies de negociació previstes per la UE. El comunicat també emfatitza la voluntat de la 'premier' britànica de "començar les negociacions amb els 27 d'acord amb aquests paràmetres".

En una piulada a Twitter, Tusk ha descrit la trobada amb May com una manera "d'assegurar" que les negociacions del 'Brexit' tinguin "un bon començament" i ha insistit en la voluntat de tots dos líders d'estar "en contacte regularment".