El sospitós d'haver atropellat divendres amb un camió una multitud al centre d'Estocolm és un uzbek de 39 anys, capturat a la nit i contra el qual s'han presentat càrrecs per terrorisme, va revelar ahir la policia sueca, que investiga encara els fets i la seva motivació.

La investigació ha «reforçat» les sospites sobre el detingut, va admetre la cúpula policial, que no va confirmar altres detalls apuntats pels mitjans, com les seves simpaties pel grup gihadista Estat Islàmic, la data de la seva arribada a Suècia o el mòbil l'atac, que ha causat quatre morts i quinze ferits.

Encara que no es van realitzar més detencions, no es descarta que hi hagi més persones implicades, per la qual cosa forces policials de tot el país participen en la investigació i s'han extremat els controls fronterers durant deu dies prorrogables. La policia analitza, a més, un objecte trobat a l'interior del camió, però no va aclarir si és una bomba de fabricació casolana que no va arribar a esclatar, com va afirma la televisió pública SVT citant fonts de la investigació. «Hem trobat un dispositiu en el vehicle que no hauria d'estar allà. Si és una bomba o algun tipus d'explosiu, no ho sabem. Hi ha investigacions tècniques en marxa», va declarar en una roda de premsa el director de la Policia Nacional, Dan Eliasson.

El sospitós no figurava en cap registre dels serveis d'intel·ligència (Säpo), encara que aquests sí que van rebre fa un any informacions de l'estranger sobre ell, que no van revelar relació amb moviments extremistes, va informar el seu màxim responsable, Anders Thornberg. La policia va evitar comentar detalls sobre les víctimes mortals, ja que les identitats encara no han estat determinades .

L'atemptat es va produir divendres al principal carrer de vianants d'Estocolm, quan un camió va recórrer gairebé 600 metres atropellant vianants fins encastar-després contra l'entrada d'unsgrans magatzems escenari, ahir de les flors, espelmes i targetes que al llarg del dia van deixar milers de suecs que es van acostar al lloc a expressar el seu respecte.