Els líders del sud d'Europa van donar suport a Madrid a la resposta «comprensible» dels Estats Units a l'atac amb armes químiques a Síria per part del règim de Bashar al-Assad i van invocar la unitat dels 27 països que conformaran la UE un cop que es consumi el Brexit. El cap del Govern, Mariano Rajoy, va ser l'amfitrió de la tercera cimera de països del sud de la UE, celebrada al Palau del Pardo i a la qual van assistir el president de França, François Hollande; el de Xipre, Nicos Anastasiades; i els primers ministres de Grècia (Alexis Tsipras), Itàlia (Paolo Gentiloni), Portugal (Antonio Costa) i Malta (Joseph Muscat).

L'objectiu central de la reunió era l'anàlisi de les negociacions del Brexit i el futur de la UE, però en les converses de la cimera i en la seva declaració final van aparèixer de manera destacada les referències a la recent resposta dels Estats Units a l'atac amb armes químiques del 4 d'abril a la localitat siriana d'Idlib.

Rajoy va posar veu a aquest suport de tots els països als Estats Units i a la condemna «en els termes més vigorosos» de l'atac amb armes químiques. En aquest sentit, i tal com establia la declaració conjunta, va explicar que els set caps d'Estat o de Govern del sud d'Europa entenen que la resposta dels Estats Units «tenia la intenció comprensible d'impedir i evitar la distribució i l'ús de armes químiques i es va centrar en aquest objectiu».

Pel que fa al Brexit, Rajoy va fer referència als principis defensats pels líders reunits a Madrid, entre ells la unitat dels 27 països que seguiran conformant la UE. El primer ministre maltès i president de torn de la UE en aquest semestre, va considerar que els ciutadans no poden ser «moneda de canvi» en la negociació del Brexit, va demanar «convergència» entre els 27 i va defensar que no s'ha de permetre que res obstaculitzi el projecte europeu.

Després que Hollande elogiés els esforços «impressionants» de Grècia en matèria econòmica i advoqués per aprofundir en la unió monetària, Alexis Tsipras es va centrar en l'economia com a base per aconseguir una Europa millor.