El secretari d'Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, va afirmar que Rússia ha de triar entre donar suport als Estats Units respecte Síria o donar el seu suport al règim del president Bashar al-Assad. «Crec que val la pena pensar si Rússia realment s'ha aliat amb el règim d'Al-Assad, els iranians i Hezbol·là». «És aquesta una aliança a llarg termini que serveix als interessos de Rússia o preferiria unir-se als Estats Units, juntament amb altres països occidentals i del Próxim Orient per resoldre la crisi a Síria?», va preguntar Tillerson.

«Volem crear un futur per a Síria que sigui estable i segur. I Rússia pot formar part d'aquest futur i tenir un paper important, o mantenir la seva aliança amb aquest grup, que creiem que no servirà als seus interessos a llarg termini», va afegir. Tillerson va fer aquestes declaracions després de participar en la reunió del G-7 d'Exteriors a la ciutat italiana de Lucca i abans de marxar cap a Moscou, on va arribar a la tarda.

Per altra banda, els Estats Units, França i el Regne Unit van presentar al Consell de Seguretat de l'ONU un nou projecte de resolució sobre el recent atac químic a Síria, després que el seu text original fos rebutjat per Rússia, va anunciar el representant britànic, Matthew Rycroft. Segons Rycroft, es tracta d'un esborrany «revisat» que condemna l'ús d'armes químiques i requereix «plena cooperació» amb la investigació internacional del succés.

Paral·lelament, la Casa Blanca va presentar proves «clares i consistents» que el règim sirià d'Al-Assad va cometre fa una setmana l'atac amb gas sarín a Jan Sheijún, en què van morir més de 80 persones, inclosos nens. Funcionaris del Consell de Seguretat Nacional del president nord-americà, Donald Trump, van assegurar que tenen «proves fisiològiques» que el règim sirià va usar gas sarín contra la població en una zona de domini rebel. Van afegir que «és difícil entendre» que Moscou no tingués coneixement previ de l'atac. De la mateixa manera, aquestes fonts van considerar que és molt possible que Rússia vulgui «encobrir» amb desinformació la responsabilitat d'Al-Assad en l'atac del passat 4 d'abril.