El vicepresident primer de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, va plantejar la possibilitat d'obrir un expedient a Hongria pel seu tracte als refugiats o la llei que amenaça la supervivència de la Universitat Centreeuropea (CEU) de Budapest, fundada pel magnat nord-americà George Soros. «El Col·legi de comissaris adoptarà una sèrie de decisions sobre aquests punts a final de mes», en el proper cicle de procediments d'infracció, va indicar el polític holandès.

A petició del president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, Timmermans va liderar un debat a la reunió setmanal del col·legi de comissaris sobre aquests esdeveniments a Hongria, que «han causat preocupació sobre la seva compatibilitat amb la llei de la UE i els valors comuns en els quals es basa la Unió».

Paral·lelament, milers d'hongaresos van protestar a Budapest contra un nou projecte de llei que, segons els seus crítics, pretén estigmatitzar les ONG que reben fons des de l'estranger. El lema de la convocatòria va ser «El veto dels herois», en al·lusió al fet que la protesta es va fer la plaça dels Herois.