La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar que sol·licitarà al Parlament britànic la convocatòria d'eleccions generals anticipades per al proper 8 de juny. Segons la lider conservadora, aquestes eleccions s'han de celebrar per assegurar l'estabilitat del Regne Unit després de la situació que ha provocat el Brexit. A les portes de la seva residència oficial, a Downing Street, May va afirmar: «El país necessita unes eleccions i les necessita ara». Unes declaracions que van explotar com una bomba a la política britànica que tornava de les vacances parlamentàries de Pasqua. No obstant això, per a la primera ministra no hi ha volta de full, les eleccions són imprescindibles perquè ara mateix no hi ha unitat a Westminster i, aquesta, «és l'única manera d'assegurar la certesa i estabilitat per als anys que venen».

Els últims sondejos donen una victòria clara als conservadors, molt per sobre del seu màxim rival, un Partit Laborista molt afeblit després del Brexit. Segons les estadístiques del YouGov d'aquest cap de setmana, un 44% dels enquestats votaria els tories; un 23% els laboristes; un 12% els liberaldemòcrates; i un 10%, el partit xenòfob i antiimmigració UKIP.

Malgrat els resultats poc esperançadors pronosticats pels laboristes, el líder del partit, Jeremy Corbyn, va dir que donava la benvinguda i que estava a favor de la decisió. «M'alegra la decisió de la primera ministra de donar a la ciutadania britànica la possibilitat de votar un govern que posi per davant els interessos de la majoria. Els laboristes donaran al país una alternativa efectiva a un govern que no ha estat capaç fer créixer l'economia, ha fet caure els nivells de vida i ha retallat a les escoles i la sanitat publica».

Ràpida reacció des d'Escòcia

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va reaccionar ràpidament a les declaracions de Londres i es va afanyar a prometre que s'assegurarà que en aquestes eleccions es parli sobre el segon referèndum independentista escocès. Sturgeon també va aprofitar per acusar la primera ministra britànica de fer servir aquestes eleccions de manera partidista. «És una decisió per moure el Regne Unit cap a la dreta» i assegurar més retallades en la despesa pública, va sentenciar.

«La convocatòria d'eleccions generals anticipades al Regne Unit no canviarà els plans dels Vint-i-set Estats comunitaris en relació amb el Brexit», va assegurar el portaveu del Consell Europeu, Preben Amann. Va afegir que després d'aquest pas els negociadors han d'estar preparades per al 22 de maig. «Això permetrà als 27 Estats membres començar les negociacions», va afegir.

«Va ser Hitchcock qui va dirigir el Brexit: primer un terratrèmol i la tensió creix», va escriure per part seva el president del Consell Europeu, Donald Tusk, al seu compte personal de Twitter. El comentari, que va ser després retuitejat al compte oficial de Tusk com a president del Consell, va ser esborrat d'aquest perfil minuts més tard, per tornar a difondre'l poc després.

Fonts europees van assenyalar que, tot i que la convocatòria d'eleccions al Regne Unit «és un assumpte domèstic», a Brussel·les s'espera que els comicis donin com a resultat «un líder fort a Londres» que pugui negociar amb la UE «amb un fort suport del seu electorat». «Això no canvia les coses. Inicis de juny sempre ha estat el calendari de la Comissió per iniciar les negociacions», van dir.