Jaime Mayor Oreja, president de la Fundació Valores y Sociedad i exministre d'Interior, va qualificar el desarmament d'ETA com «una teatralització ridícula i irrellevant». El que va ser eurodiputat popular fins el 2014 va situar en el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero l'inici d'un «fals procés de pau» pel qual s'ha «blanquejat i legitimat el projecte polític de ruptura d'ETA». L'exministre va participar en una conferència, presentada per María San Gil, amb l'escriptor Jon Juaristi, dins d'un cicle de xerrades.

Mayor Oreja va destacar el paper jugat per Arnaldo Otegi, al qual, segons ell, hi ha qui el considera «un home de pau capaç de rebel·lar-se» contra la banda terrorista, «quan la veritat és que tot aquest procés estava liderat per ETA». «És mentida», va assenyalar, tot negant que «ETA estigui derrotada».

«El que està succeint és un procés polític destructiu per a Espanya», va advertir Mayor Oreja, ja que «és l'alternativa al PNB». Mentrestant, els partits que va definir com a «constitucionalistes» queden «per sota de la força política d'ETA».