El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha renovat el fiscal del cas Lezo Carlos Yáñez en la plaça que ocupa en comissió de serveis a la Fiscalia Anticorrupció a petició de l'actual cap d'aquesta fiscalia especial, Manuel Moix. La Fiscalia General de l'Estat va informar de la renovació de Yáñez en un comunicat en el qual va aclarir que aquest fiscal no havia estat cessat ni apartat del cas Lezo, que ha portat a la presó l'expresident madrileny Ignacio González.

Aquest comunicat va ser emès després de les «informacions aparegudes» en què s'assegurava que havia estat destituït d'aquesta investigació que porta al costat de la fiscal Carmen García. Moix va assegurar que ni ha cessat Yáñez ni l'ha apartat d'aquesta investigació i va afirmar que ell mateix va proposar la seva renovació, aprovada per Maza. Fonts de la Fiscalia van aclarir que aquesta renovació es va fer efectiva el 6 d'abril, fa vint dies, és a dir, abans que es desencadenés l'operació.

Els dos fiscals van discrepar a l'inici de l'operació sobre un escorcoll a l'empresa Inassa, peça clau en la investigació del cas sobre la presumpta corrupció del Canal de Isabel II. Moix va presentar una ordre per escrit per endarrerir aquest escorcoll per deslligar-lo d'aquest cas, però Yáñez va sol·licitar la convocatòria de la Junta de Fiscals de Anticorrupció, que van optar de forma majoritària per dur a terme aquest escorcoll.

Per part seva, el PSOE i Ciutadans van registrar una iniciativa al Congrés perquè la Cambra reprovi Maza i Moix i tots dos siguin cessats per la seva actuació en el cas Lezo. En una proposició no de llei registrada al Congrés, els dos grups parlamentaris assenyalen que Moix ha promogut actuacions «inequívocament» dirigides a obstaculitzar la tasca dels fiscals encarregats de determinades causes judicials contra la corrupció. I davant d'aquest comportament, assenyalen, el fiscal general de l'Estat, en lloc de garantir la submissió al «principi de legalitat» i preservar la posició d'aquests fiscals, ha donat suport a l'actuació de Moix.

«És absolutament inadmissible», asseguren en el seu escrit, que els que estan constitucionalment encarregats de promoure l'acció de la justícia per defensar la legalitat, actuïn d'aquesta manera «posant sota sospita» el ministeri públic.

Paral·lelament, Izquierda Unida ha presentat una querella per la qual sol·licita unir-se a la causa que investiga la suposada corrupció al Canal de Isabel II i en la qual demana que s'imputi l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, l'exministre Eduardo Zaplana i el secretari d'Estat de seguretat, José Antonio Nieto. En la querella presentada juntament amb altres partits i col·lectius socials, també sol·licita al jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco que citi en qualitat d'investigats els extresorers del Partit Popular Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas i la pròpia formació política.

De Miguel paga la fiança

Per altra banda, l'exgerent del Canal de Isabel II fins el 2009 Ildefonso de Miguel, considerat home de confiança de l'expresident Ignacio González, va dipositar els 100.000 euros de fiança que li va imposar el jutge per poder sortir de la presó després de ser detingut dilluns en l'operació Lezo.

També van abonar les seves respectives fiances de 100.000 euros per evitar l'ingrés a la presó l'exconseller delegat de l'Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid José Martínez Nicolás i el conseller d'OHL Javier López Madrid. De Miguel va ingressar dimarts a la presó després de ser detingut dilluns, de manera que una vegada abonada la fiança quedarà en llibertat.