El ple de l'Assemblea Regional de Múrcia va aprovar per unanimitat reformar l'Estatut d'Autonomia per eliminar els aforaments dels diputats i membres del Govern autonòmic, convertint-se en el primer parlament a fer-ho a Espanya. PP, PSOE, Podem i Ciutadans van donar suport a suprimir el segon paràgraf de l'article 25.2 i del 33.7 de l'Estatut d'Autonomia, que haurà de ser ratificat per les Corts Generals per entrar en vigor, en un procés que pot allargar-se un mínim de sis mesos.

La sessió va estar marcada per la presència de l'expresident murcià Pedro Antonio Sánchez, investigat pel TSJ pel cas Auditori precisament pel seu aforament, i que va donar suport a la supressió dels aforats en ser diputat a la Cambra murciana. A més, el suport del PP a l'eliminació d'aquesta figura, necessari per tirar endavant la reforma de l'Estatut en ser necessària una majoria de tres cinquens, era la condició marcada per Ciutadans per abstenir-se en la segona votació de la investidura del candidat «popular» a la presidència de la comunitat autònoma, Fernando López Miras, i facilitar així la seva designació.

Aquesta vinculació entre la supressió d'aquesta prerrogativa i l'elecció de López Miras va ser especialment criticada per PSOE i Podem, els portaveus dels quals van retreure a Ciutadans que abandoni la seva aposta per la regeneració democràtica per conformar-se amb mantenir al Govern autonòmic el PP sense que Sánchez hagi abandonat el seu escó de diputat.

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans, Miguel Sánchez, va valorar que aquesta decisió «marca la proa» a la resta de les comunitats autònomes i demostra que la seva formació compleix amb el seu compromís d'avançar en la lluita contra la corrupció.

Sánchez va incidir que, si bé exigeixen la dimissió de Pedro Antonio Sánchez com a parlamentari, han aconseguit que abandoni el Govern autonòmic, si bé van destacar que l'acta és personal i no poden «bloquejar» la Regió. «És un govern que no ens agrada, però hem de respectar la voluntat dels murcians», va afegir.