La Policia Nacional va desplegar dimarts a Teulada (Alacant) una nova operació contra el terrorisme gihadista a la Comunitat Valenciana que va concloure amb la detenció de l'imam Abu Adam Hesam Shashaa, un ciutadà egipci de 46 anys acusat de donar refugi a gihadistes. El capturat, amb una gran semblança a Bin Laden, va exercir com a imam en una mesquita de Munic (Alemanya) i actualment mantenia una posició privilegiada dins de la comunitat islàmica de la província d'Alacant. Després de l'arrest la Policia va escorcollar durant deu hores una mansió propietat del detingut que està situada en una finca de més de deu mil metres quadrats a Moraira, durant el qual van utilitzar gossos ensinistrats i detectors de metalls.

La Policia acusa el detingut d'estar integrat en l'organització terrorista Estat Islàmic (EI), enaltiment del terrorisme i adoctrinament de l'ideari salafista gihadista. Una de les principals activitats d'aquest sospitós era la d'acollir i facilitar recursos a gihadistes procedents de països com Síria i l'Iraq.

La detenció de Hesam Shashaa va ser realitzada a primera hora del matí de dimarts després d'una investigació d'agents de la Comissaria General d'Informació i de la Brigada Provincial d'Informació d'Alacant, supervisada pel magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. L'arrest va ser realitzat quan tornava de deixar els seus fills en un col·legi proper. Al xalet familiar resideixen els seus 16 fills i les seves quatre esposes, que no van ser detingudes però van romandre a la casa durant l'escorcoll.

Allotjament i documentació

Interior sosté que el detingut aprofitava la seva posició a la comunitat islàmica per «difondre entre la mateixa continguts que enaltien els atemptats comesos per l'organització terrorista EI i menyspreant de manera cruel les seves víctimes». A més, utilitzava les xarxes socials com a instrument per generar «un relat d'odi amb la publicació de vídeos en què líders terroristes instaven a fer la gihad violenta com a mètode d'adoctrinament als seus seguidors».

La missió principal del capturat era la de facilitar el retorn de terroristes de l'EI des de Síria i l'Iraq. Per a això, els facilitava llocs de trànsit i refugi, sobretot a Espanya. La Policia afirma que també auxiliava aquests gihadistes amb la documentació i recursos econòmics.

Per a Interior, el retorn de terroristes des de zones de conflicte a territori europeu constitueix una de les principals amenaces tant per a la seguretat estatal com per la de la Unió Europea.

La Policia va comprovar que l'investigat s'havia compromès recentment a portar una família des de Síria, on un dels seus membres hauria mort combatent a les files de l'EI. Pel que sembla, els havia de facilitar el desplaçament des de la zona de conflicte fins a la frontera turca. Un cop a Turquia, els havia de gestionar documentació falsa de trànsit per viatjar fins a Espanya.

Aquestes persones a les que pretenia ajudar tenen diverses ordres internacionals de detenció (OID) en vigor que han estat cursades per la seva integració al grup terrorista Estat Islàmic.

La policia també l'acusa d'intentar portar des d'Egipte, amb cartes d'invitació fraudulentes, dues persones amb antecedents policials per la seva connexió amb l'EI.