L'ombra del paper de Rússia en els comicis presidencials de novembre passat als Estats Units ha estat inevitablement molt present els primers 100 dies de Govern de Donald Trump, un controvertit assumpte el desenllaç del qual encara sembla lluny d'arribar.Poc van trigar a sonar les alarmes, i sense arribar a complir un mes al capdavant del país, va saltar l'escàndol de la mà de l'exgeneral Michael Flynn, a qui Trump havia designat com a assessor de seguretat nacional, i qui es va veure obligat a renunciar al seu càrrec en temps rècord després que es descobrissin els seus llaços amb Moscou.

Flynn, qui havia assessorat Trump en política exterior durant la campanya, va mantenir contactes amb l'ambaixador rus a Washington, Serguei Kislyak, durant el període de transició entre el Govern de l'expresident Barack Obama i l'actual, i fins i tot abans de les eleccions presidencials del 8 de novembre. Algunes d'aquestes trucades telefòniques van ser interceptades i, segons les transcripcions, Flynn i l'ambaixador rus van parlar de les sancions contra el Kremlin que Obama va imposar abans de deixar la Casa Blanca com a represàlia per la suposada ingerència russa en les eleccions. La renúncia era inevitable.

Setmanes més tard, les acusacions contra Flynn es van anar incrementant, i fins i tot van arribar a sortir a la llum pagaments que el militar retirat va rebre del Govern rus per diferents serveis valorats en desenes de milers de dòlars. Aquesta mateixa setmana, diversos congressistes van alertar que podria haver incorregut en un delicte per no notificar aquests cobraments quan va sol·licitar accés a la informació classificada nord-americana.

De moment, almenys tres aspectes fonamentals de tota la trama s'han confirmat per part del director de l'FBI, James Comey, i altres instàncies oficials. Primer, que Moscou va desplegar una estratègia per influir en els comicis presidencials, interceptant i publicant els correus electrònics del cap de campanya de Clinton, John Podesta, i del Comitè Nacional Demòcrata (DNC). Segon, que l'FBI ha obert una investigació per saber si l'equip de Trump es va coordinar amb el Govern rus per a això. I tercer, que les acusacions abocades pel multimilionari, enmig de l'escàndol rus, sobre escoltes ordenades per Obama a la Torre Trump durant la campanya no tenen fonament.