El candidat centrista a les eleccions presidencials de França, Emmanuel Macron, va advertir que si la Unió Europea (UE) no es reforma estarà en risc d'haver d'afrontar un Frexit (sortida francesa del bloc). Macron, favorit en les enquestes davant de la seva rival d'ultradreta Marine Le Pen per imposar-se a la segona volta del 7 de maig, va assenyalar que, si surt elegit, tindrà com a prioritat «reformar profundament la UE i el nostre projecte europeu». Deixar que la UE continuï com fins ara seria «una traïció» als ciutadans, va assenyalar, tot afegint que «no vull fer això; perquè, al dia següent, tindrem Frexit o tindrem el Front Nacional una altra vegada».

El candidat socioliberal va destacar que ell és proeuropeu i que ha defensat «constantment la idea d'Europa» i les seves polítiques durant la campanya electoral, perquè considera el bloc important per a França i el seu lloc «en la globalització». «Però al mateix temps hem d'afrontar la situació, escoltar la nostra gent, escoltar el fet que estan molt enfadats, impacients, i la disfunció de la UE ja no és sostenible», va manifestar.

Paral·lelament, Macron va carregar contra Le Pen, a la qual va qualificar d'«anti-França», i va advertir que si guanya ella, conduirà el país a l'«enfonsament». El candidat socioliberal, en un multitudinari míting a París (segons els organitzadors hi havia 12.000 persones), va llançar diferents crítiques contra la seva contrincant, a qui va acusar de «treure profit del descontentament i viure d'ell» i de tenir una incapacitat per respondre «a les dificultats dels francesos».

Va explicar que el que es juga a la segona volta de diumenge que ve és «la lluita entre una França patriòtica, exigent, reformadora, eficaç i justa» amb «una Europa que protegeixi» i «una França reaccionària i nacionalista que només aporta com a solució el replegament i l'odi».

«El Front Nacional -va argumentar- és el partit de l'anti-França perquè el que defensa és l'enfonsament ineludible del que ha construït França i la seva grandesa». Va precisar que si s'apliqués el programa de la seva contrincant, per exemple per abandonar la moneda única europea, «no en sortiríem indemnes». «El projecte de Le Pen i del Front Nacional» condueix «a la guerra econòmica, a la misèria i, simplement, a la guerra», va afegir.

Macron, que va ser durant dos anys, fins a agost de 2016, ministre d'Economia de l'actual president, el socialista François Hollande, es va dirigir «als que dubten i als que no em van votar», demanant-los el seu suport especialment per dur a terme canvis en la política europea, i en particular en l'acord comercial subscrit amb el Canadà (el CETA) i en la directiva sobre els treballadors desplaçats. En termes més generals, va explicar que vol canviar Europa, «però només la canviarem si som forts, si som creïbles». «Volem una Europa forta perquè tindrem una França forta», va dir.

Per part seva, la candidata ultradretana a les presidencials franceses va presentar Macron com «l'adversari del poble» que es mou «pels interessos dels diners», i com el dofí de l'actual cap de l'Estat. «La seva ambició no és servir els interessos dels francesos, sinó els interessos dels diners», va destacar Le Pen en un míting multitudinari davant milers de persones a Villepinte, a la perifèria nord de París.

«No podem aguantar més»

Després de recordar el seu passat de banquer de negocis i de ministre d'Economia d'Hollande durant dos anys, va insistir en els vincles entre els dos polítics i va demanar als electors que els enviïn «a la seva sala de mercats» perquè els francesos «no podem aguantar més». Al·ludint a un dels discursos més famosos d'Hollande en la campanya presidencial de l'any 2012, en què va dir que el seu veritable adversari era el sistema financer, Le Pen va donar la volta a aquells arguments. «L'adversari del poble -va comentar en oberta referència a Macron- segueix sent el món de les finances. Però aquesta vegada, té un nom, un rostre, un partit».

«Tot en el projecte del nostre adversari atempta contra el nostre lema de llibertat, igualtat i fraternitat», va assenyalar Le Pen, tot advertint que si Macron guanya a la segona volta el resultat serà «una França en què la inseguretat serà general», en què «el terrorisme islamista serà una plaga a la qual els francesos hauran d'acostumar-se». Va avançar que, en cas d'arribar a l'Elisi, el seu serà «un Govern d'unitat nacional, no serà l'Executiu de la continuïtat, sinó del canvi, no serà el de la paraula, sinó el de l'acció».