El projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 va superar per la mínima el seu primer obstacle, les set esmenes a la totalitat, i avança en la seva tramitació a la recerca d'un vot addicional, imprescindible per a la seva aprovació, amb totes les mirades posades en Nueva Canarias. Els dos dies de debat al Congrés dels Diputats sobre les set esmenes de devolució als Pressupostos -presentades per PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC, PDeCAT, Compromís, EH Bildu i Nueva Canarias- van acabar amb un empat tècnic a 175 diputats que les va fer decaure.

Aquest insòlit empat -la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va assegurar no recordar si havia passat amb anterioritat- va suposar repetir en tres ocasions la votació, totes amb el mateix resultat. El projecte pressupostari segueix així endavant gràcies als 175 vots del PP, Ciutadans, PNB, CC, UPN i Foro Asturias, tot i que el Govern necessitarà un més per aprovar els comptes després del tràmit d'esmenes parcials, que comença avui amb la finalització del termini per presentar les propostes.

De cara a la recerca d'aquest vot addicional, totes les mirades estan posades en el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, tot i que va defensar una esmena a la totalitat i va assegurar que «el famós diputat 176 no és el que els parla, és vostè (en referència al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro), del qual depèn que prosperi o no el pressupost».

Montoro, per part seva, va reiterar la seva disposició a arribar a aquest acord després que Quevedo l'instés a revertir el «càstig mil milionari» que pateix Canàries. També, el president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar que intentarà aconseguir el major nombre de suports per a l'aprovació definitiva i en el mateix sentit, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va demanar «compromís» a totes les forces polítiques.

«Milers» d'esmenes parcials

No obstant això, el grup parlamentari socialista va anunciar que presentarà «milers» d'esmenes parcials amb «serietat i rigor» per «donar la volta» als Comptes i garantir que siguin justos, solidaris i amb un creixement econòmic igual. De fet, el PSOE presentarà una esmena dirigida a suspendre l'actual índex de revalorització de les pensions perquè pugin d'acord amb l'IPC i una altra per augmentar les pensions de viduïtat. Units Podem-En Comú Podem-En Marea treballaran per corregir principalment les inversions en infraestructures després de criticar que els pressupostos «condemnen» a la «misèria» les classes més populars.