La primera ministra britànica, Theresa May, va iniciar la campanya oficial per a les eleccions del 8 de juny amb crítiques contra les autoritats europees, a les quals va acusar d'intentar fer descarrilar les negociacions del Brexiti d'interferir en els comicis britànics amb «amenaces». En un discurs davant la seva residència oficial de Downing Street, la dirigent conservadora va culpar «polítics i funcionaris» de la Unió Europea (UE) d'endurir la seva postura de forma deliberada per «influir en el resultat de les eleccions generals» al Regne Unit.

Minuts abans, May havia mantingut una audiència amb la reina Isabel II per comunicar-li la dissolució del Parlament -que es va produir de forma automàtica a la mitjanit-, 25 dies abans d'unes eleccions en què les enquestes li auguren una àmplia majoria.

La primera ministra va destacar que la tasca primordial que afrontarà el guanyador a les urnes serà arribar a un acord amb la UE que eviti els riscos econòmics i socials que afronten diverses generacions de britànics davant el Brexit, una tasca que anticipa «dura».

«Els esdeveniments dels últims dies han mostrat que qualssevol que siguin els nostres desitjos, i sense importar el raonable que sigui la postura d'altres líders europeus, hi ha alguns a Brussel·les que no volen que aquestes converses tinguin èxit i no volen que el Regne Unit prosperi», va dir.

Per part seva, la Comissió Europea (CE) va confirmar les prioritats dels Vint-i-set a la primera fase de les negociacions sobre el Brexit, unes discussions que Brussel·les augura «difícils» per les diferències entre les parts. L'Executiu comunitari va adoptar la recomanació per a l'obertura de les negociacions amb el Regne Unit sobre la base de les orientacions polítiques que van donar els líders europeus dissabte passat en una cimera extraordinària.

Brussel·les va deixar clar que la primera fase negociadora, destinada a resoldre el «divorci» entre les parts, s'ha de centrar en la protecció dels drets dels ciutadans (tant europeus al Regne Unit com britànics a la UE), en l'acord financer i a evitar una frontera exterior entre Irlanda del Nord i Irlanda.