El duc d'Edimburg, marit de la reina Isabel II , una mena de jubilació comunicada ahir pel Palau de Buckingham, davant la qual la societat britànica va respondre amb el seu agraïment al consort de la sobirana. El Palau de Buckingham va anunciar -després d'hores d'especulacions després que la Casa Reial convoqués una reunió d'emergència sense especificar-ne el motiu- la retirada del príncep Felip de la vida pública.

El duc d'Edimburg, que el proper 10 de juny farà 96 anys, gaudeix de relativament bona salut i ahir mateix, tot just una hora després de l'anunci, va acudir al costat de la reina a un servei religiós i un dinar organitzat per l'Ordre del Mèrit a la Capella Reial del Palau de Sant Jaume. Durant la jornada es va poder veure el duc en actitud distesa, rient i fent broma amb membres de l'ordre, entre ells el divulgador científic David Attenborough, el dramaturg Tom Stoppard o l'artista David Hockney.

L'any passat l'espòs d'Isabel II va acudir a 110 actes oficials i des de 1952 ha assistit a un total de 22.191, cosa que continuarà fent fins a finals del mes d'agost, després del que ja no acceptarà invitacions, tot i que pot ser que en el futur assisteixi a esdeveniments públics de la seva elecció. El duc d'Edimburg és patró, president o membre de més de 780 organitzacions, amb les quals seguirà estant associat, encara que no exercirà un paper actiu.

La nota establia que ha estat ell mateix qui ha pres aquesta decisió, amb el ple suport de la reina, que a l'abril va fer 91 anys. Per la seva banda, Isabel II «seguirà portant a terme un programa complet d'actes oficials amb el suport dels membres de la Família Reial».

La notícia va provocar la reacció de tots els polítics britànics, immersos en la campanya electoral per a les eleccions generals del proper 8 de juny. Tant la primera ministra britànica, Theresa May, com el líder laborista, Jeremy Corbyn, el liberaldemòcrata, Tim Farron, i el del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), Paul Nuttall, -els quatre principals grups que concorren als comicis- van coincidir a elogiar la tasca exercida pel duc.

May va destacar el suport «constant» que el príncep Felip ha ofert a la seva dona, amb la qual el proper 20 de novembre complirà 70 anys de matrimoni, i el seu «servei al país» durant tota la seva vida. En la mateixa línia es van expressar la resta de polítics, inclosa la ministra principal escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, i tots ells van expressar els seus «millors desitjos» per al duc d'Edimburg en la seva nova etapa.

Felip de Mountbatten, duc d'Edimburg, comte de Merioneth i baró de Greenwich, és el consort més longeu en la història de la monarquia britànica, a to amb la vitalitat de la reina Isabel, que ja ha complert 65 anys en el tron. Està emparentat amb diverses cases reials europees, entre elles la danesa, la grega, la noruega i els Romanov a Rússia.