L'exsecretari general del PSOE i candidat a les primàries del partit, Pedro Sánchez, va oferir a Patxi López integrar-se a la seva andidatura i incorporar al seu programa una dotzena de punts del projecte del candidat basc, com la doble volta a les primàries o el vot telemàtic en els processos interns, quelcom que l'exlehendakari va rebutjar. «Aquells que defensem que l'abstenció a Mariano Rajoy va ser un error i que lluitem per un PSOE unit, plural i participatiu, hauríem caminar junts en aquestes primàries», proclamava el document de col·laboració elaborat per la candidatura de Sánchez i amb el qual pretenia «caminar junts» en les primàries del proper 21 de maig.

Entre els dotze punts del programa de López que Sánchez estava disposat a fer seus, hi havia a més de la doble volta a les primàries i el vot telemàtic, l'elecció del gerent del PSOE de forma directa pels delegats del Congrés i la rendició anual de comptes al Comitè Federal. També en l'àmbit intern, l'exsecretari general proposava la celebració d'una Convenció anual de balanç i estratègia, la creació de la Secretaria de Dinamització de les Agrupacions Locals, la reobertura del Centre d'Estudis Jaime Vera, la redacció d'un codi de xarxes socials i un pla d'igualtat al PSOE.

En un acte a Cadis abans de conèixer la resposta de López, Sánchez va assegurar que seria «un honor» i «un orgull» que l'exlehendakari s'unís a la seva candidatura per a «caminar junts» en aquest procés. L'exsecretari general del PSOE va fer aquest oferta un dia després que els tres candidats a liderar el partit entreguessin els seus avals i es veiés, segons va comentar a l'inici de la seva trobada amb els militants, que «hi ha partit», en referència a la proximitat dels suports que ha rebut ell i els aconseguits per la tercera candidata, la presidenta andalusa, Susana Díaz.

López va confirmar que seguirà endavant per intentar ser elegit nou secretari general de la formació, als militants de la qual va convocar per evitar la «divisió suïcida» del partit. «No em retiraré perquè no puc deixar abandonats els militants de la unitat», va destacar el ja candidat, que va demanar als militants que l'han avalat que segueixin «enarborant la bandera blanca per evitar la batalla de la divisió suïcida».

López va afegir que no farà «pactes foscos», sinó que defensarà «fins al final» els principis que el van impulsar a presentar-se. L'exlehendakari va assenyalar que va parlar amb Sánchez quatre hores després que aquest fes públic el seu oferiment d'acudir junts a les primàries i va explicar que no li havia semblat la manera més correcta que aquest diàleg fos després de comunicar públicament les seves intencions.

Per part seva, Susana Díaz va assegurar en referència a Sánchez que «hi ha qui està content sent segon, i ja és la tercera vegada que està content per ser segon». «A mi m'agrada més que nosaltres siguem primers i que després siguem primers també al Congrés i primers en les properes eleccions generals; sempre sortim a guanyar», va afirmar la presidenta andalusa.

Díaz va descartar que la seva candidatura busqui «confluències» com la que va oferir Sánchez a López. «N'hi ha que, en el segon dia, els comptes no els surten i estan plantejant confluències que jo respecto, però no és el camí que nosaltres seguirem», va dir.

Recompte oficial

Díaz, Sánchez i López van ser proclamats oficialment candidats a la Secretaria General del PSOE amb 59.390 avals la primera, 53.117 el segon i 10.866 el tercer, el que suposa que la distància de 6.000 signatures entre Díaz i Sánchez no ha variat.