El candidat socioliberal, Emmanuel Macron, serà el proper president de França, en guanyar la segona volta de les eleccions amb un 65,3% dels vots, superant per més de 30 punts la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen, que es va quedar en un 34,7%. El polític socioliberal, que als 39 anys es convertirà en el cap d'Estat més jove de la V República, va aconseguir el suport de dos de cada tres francesos, més del previst en els sondejos.

Els francesos van donar l'esquena al nacionalisme proteccionista i xenòfob encarnat per Le Pen per dipositar la seva confiança en un jove candidat d'idees liberals, que es va presentar sense l'abric d'un partit tradicional per donar més credibilitat a la seva proposta reformista. Encarnant una imatge fresca i nova, Macron va forjar la seva victòria en la suma dels vots d'adhesió a la seva candidatura i els dels que simplement van voler frenar el pas a la ultradreta. La participació, del voltant del 75%, va ser la més baixa per a una segona ronda de les presidencials des de fa mig segle, mentre que el nombre de vots en blanc va fregar el 9%.

El president electe es va dirigir en un primer discurs solemne als seus compatriotes per garantir-los que treballarà per la «unitat de la nació» i que defensarà «França i Europa». Macron va assegurar que la «base» del seu mandat serà la «regeneració de la vida pública», al mateix temps que va prometre que «treballarà per restablir els vincles entre Europa i els ciutadans». «Defensaré França, els seus interessos vitals i la seva imatge. Assumeixo el compromís davant de vosaltres. Defensaré Europa. Està en joc la nostra civilització, la nostra manera de ser lliures», va dir.

Discurs emotiu

«El que hem fet des de fa tants mesos no té precedent ni equivalent. Tothom deia que era impossible. Perquè no coneixien França!», va destacar Macron a l'esplanada del Louvre, en un discurs carregat d'emotivitat davant desenes de milers de persones. El jove polític socioliberal va insistir que la tasca que queda per davant és «immensa», i va demanar als que han votat per ell que tornin a donar suport a les legislatives de juny a la seva plataforma política per «construir una majoria de govern veritable, forta, una majoria del canvi al qual el país aspira».

Per part seva, la candidata ultradretana es va estavellar un cop més contra el seu «sostre de vidre» i va patir una dura derrota contra Macron, encara que es va autoproclamar líder de l'oposició al nou president. Malgrat que el seu resultat va estar per sota de les expectatives, que la situaven al voltant del 40%, Le Pen va obtenir uns 11 milions de vots, el nombre més alt aconseguit per una candidatura d'extrema dreta a França. Combativa, va definir el nou escenari polític francès com una bretxa entre «mundialistes i patriotes» i va demanar una «transformació profunda» de l'FN per «estar a l'altura d'aquesta oportunitat històrica».