La difícil convivència a la coalició de socialdemòcrates i conservadors que governa Àustria des de 2007 va quedar demostrada amb la dimissió del cap de files del Partit Popular (ÖVP), Reinhold Mitterlehner, que podria avançar les eleccions respecte la data prevista de la tardor de 2018. Mitterlehner, el quart cap dels populars austríacs en deu anys, va justificar la seva sortida tant pels enfrontaments dins de la gran coalició com per la conflictiva situació en el seu propi partit.

En els últims mesos, les dues formacions s'han enfrontat en assumptes que van des de la política fiscal a l'estratègia sobre immigració i una reforma educativa. A més, els atacs personals entre membres del Govern d'una i altra força són freqüents.

En el més recent, el ministre austríac d'Interior, el conservador Wolfgang Sobotka, va acusar el socialdemòcrata Christian Kern d'«haver fracassat com a canceller». «És impossible fer una bona feina de Govern i ser, al mateix temps, la teva pròpia oposició», va resumir Mitterlehner sobre la situació a l'Executiu.

Però el líder popular, que abandonarà oficialment la direcció del partit diumenge, també va criticar la seva formació. Mitterlehner va assegurar que ell no «guarda el lloc» a algú fins que troba el temps i les condicions per actuar, en clara referència al ministre d'Exteriors, Sebastian Kurz, el polític més popular del país i al qual els mitjans assenyalen des de fa temps com a futur cap de files del ÖVP.