Els sistemes informàtics de nombrosos hospitals i centres mèdics britànics, principalment a Anglaterra, van quedar bloquejats per un ciberatac a gran escala -va afectar 74 països- que va obligar a derivar ambulàncies i pacients d'urgències a altres centres i cancel·lar visites. Els serveis d'intel·ligència del Regne Unit col·laboren en la investigació d'una incidència que va afectar almenys 16 autoritats sanitàries locals, que engloben hospitals, centres de salut i consultes dentals, entre altres serveis. El sistema públic d'Anglaterra (NHS England) va assenyalar que les primeres indagacions apunten que els ordinadors de la seva xarxa van ser infectats per un programari maliciós conegut com a Wanna Decryptor.

A les pantalles dels treballadors sanitaris va aparèixer un missatge que exigia un pagament per recuperar els seus arxius, van relatar diversos testimonis, una situació semblant a la que van patir equips informàtics de diverses companyies espanyoles. Aquests incidents poden formar part d'un atac global amb repercussions a països com els Estats Units, la Xina, Rússia, Itàlia i Vietnam, a més d'Espanya i el Regne Unit, segons experts informàtics.

La divisió tecnològica del sistema públic de Regne Unit, NHS Digital, va assegurar que no hi ha constància que els historials clínics i altres dades dels pacients hagin quedat compromesos amb l'atac. Un portaveu del 10 de Downing Street, despatx oficial de la primera ministra britànica, Theresa May, va assenyalar que aquesta es va mantenir informada sobre l'incident, que segons NHS England no estava «específicament dirigit» al sistema hospitalari britànic.

La majoria dels centres de salut que van informar sobre problemes en els seus sistemes informàtics estan a Anglaterra, inclosos hospitals a Londres, tot i que també es van registrar incidents relacionats a algunes consultes a Escòcia.

A la porta de les urgències del Royal London Hospital, a l'est de la capital britànica, un cartell manuscrit informava els pacients que «el departament d'emergències no disposa de sistemes informàtics», de manera que advertia de «retards significatius» en seva atenció. Els avisos perquè els pacients no acudissin als centres mèdics excepte per a casos d'emergències es van succeir per part de la majoria d'hospitals i consultes afectades.

L'autoritat sanitària de North Hertfordshire, al nord de Londres, va advertir que havien estat aturats tots els seus sistemes informàtics com a mesura de protecció, fet que va afectar així mateix la seva xarxa telefònica, que va deixar d'acceptar trucades entrants. Els centres sanitaris d'aquesta zona van posposar tota la seva activitat urgent i van demanar als pacients que no anessin als serveis d'urgències sense trucar abans al número nacional d'emergències. Alguns metges van relatar que van continuar passant consulta durant la tarda tot i no poder encendre els seus ordinadors, i van tornar a utilitzar paper i bolígraf per deixar constància de les visites.

El programa Wanna Decryptor és conegut entre els experts informàtics com un ransomware, una classe de virus informàtic que pot tapar enllaços de correu electrònic d'aparença inofensiva. Aquest programari codifica els fitxers de l'ordinador i amenaça d'esborrar-los si no es paga en pocs dies una quantitat en bitcoins, una moneda electrònica.

Les autoritats sanitàries britàniques no van especificar quant temps trigaran a fer tornar a la normalitat els sistemes informàtics, si bé van destacar que treballaran per solucionar el problema durant el cap de setmana.

L'Associació de Pacients britànica va condemnar les accions dels «criminals» que van perpetrar l'atac, si bé va indicar en un comunicat que «es coneix des de fa temps que l'NHS pateix problemes amb les seves infraestructures tecnològiques en múltiples aspectes, inclosos seriosos problemes de seguretat». «Tot i que el d'avui és el major atac d'aquest tipus, no és el primer, i les lliçons d'incidents anteriors no s'han après», va criticar l'associació.

L'advertència de l'expert

El director de Seguretat de NHS Digital, Dan Taylor, havia advertit a principis d'aquest any sobre la possibilitat que un ciberatac afectés el sistema sanitari. «Ho dic clarament: els ciberatacs han afectat i afectaran la cura dels pacients», va escriure Taylor a la revista National Health Executive al febrer, en un article en el qual destacava la necessitat de protegir la «informació crítica» dels pacients.