Prop de mig milió de persones cada any són víctimes d'homicidis al món, cosa que representa una taxa de 6,4 per cada 100.000 habitants i que es dispara fins a les 18,6 víctimes per cada 100.000 habitants a Llatinoamèrica, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). «Les taxes d'homicidis a Amèrica Llatina són substancialment més elevades que a altres regions del món; podem dir que un quart dels homicidis del món es produeixen en aquesta regió, tot i que només acull el 10% de la població mundial», explica el coordinador d'Anàlisi sobre Salut i Mortalitat a l'OMS, Colin Mathers. A l'extrem oposat es troba la regió del Pacífic occidental (que la Xina representa en un 90%), amb una taxa d'1,7 homicidis per cada 100.000 habitants.

Les raons d'aquest desequilibri, explica l'expert, no estan del tot clares, però poden estar relacionades amb «considerables diferències culturals, la disponibilitat d'armes o el consum d'alcohol, que també influeix fortament a moltes parts del món».

Per als especialistes, una causa addicional de l'elevada taxa d'homicidis, que arriba a pics a diversos països centreamericans i del Carib, pot estar relacionada amb l'estructura d'edat de la població, ja que la violència afecta predominantment els homes joves.

Quatre de cada cinc víctimes d'homicidis són homes, segons la recopilació anual d'estadístiques sanitàries que ha presentat l'OMS. Els deu països amb les taxes més altes d'homicidis al món es troben a Llatinoamèrica i el Carib.

En el pitjor lloc se situa Hondures, amb 85,7 homicidis per cada 100.000 habitants, seguit d'El Salvador (63,2), Veneçuela (51,7), Colòmbia (48,8), Belize (37,2), Guatemala (36,2), Jamaica (35,2), Trinitat i Tobago (32,8), el Brasil (30,5) i República Dominicana (30,2).

Les dades de l'OMS també avaluen altres causes de mortalitat, com malalties infeccioses, malalties no transmissibles, complicacions en l'embaràs i el part, contaminació ambiental, desastres i conflictes, entre d'altres. Destaca, pels avenços registrats, el cas de les malalties no transmissibles (diabetis, càncer, patologies cardiovasculars i pulmonars), per les quals hi ha un 19% de risc de morir entre els 30 i 70 anys. Això representa una reducció del 19% respecte a l'any 2000.

Però això no impedeix que el nombre absolut de morts per aquesta categoria de malalties vagi en augment, a causa del creixement de la població i al seu envelliment. Aquestes estadístiques, però, són estimades en funció dels registres de morts i de les seves causes a cada país, que a certes regions del món presenten greus deficiències.

Creixen les dades sobre morts

Referent a això, l'OMS reconeix que només la meitat dels 56 milions de morts anuals al món s'inscriu amb la seva respectiva causa, el que malgrat tot és una millora si es té en compte que el 2005 només s'arribava a un terç. La progressió es deu al fet que la Xina, l'Iran i Turquia registren actualment gairebé el 90% de les morts amb detalls de les seves causes, davant d'un 5% el 1999. La gran majoria de països d'Àfrica, així com certes nacions d'Àsia i illes del Pacífic, no reporten cap dada d'aquest tipus a l'Organització Mundial de la Salut.

Una altra dada significativa que sorgeix de les estadístiques fetes públiques per l'OMS és que aproximadament el 9,3% d'habitants a cada país gasta més d'un 10% del pressupost familiar per rebre atenció mèdica, cosa que exposa moltes llars a dificultats econòmiques.