La moció de censura contra Mariano Rajoy presentada per Units Podem, que, de moment, només compta amb el suport condicionat d'ERC, es debatrà en el ple del Congrés el proper 13 de juny, en la mateixa setmana en què se celebra el 39 Congrés Federal del PSOE i el debat de pressupostos al Senat. La iniciativa, presentada el passat divendres i en la qual es proposa Pablo Iglesias com a president del Govern, va passar el filtre de la Mesa del Congrés, que va obrir un termini de dos dies fins a les vuit del vespre de demà perquè els grups puguin presentar mocions alternatives.

Es dóna la circumstància que el líder de Podem ha ofert al nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, retirar la seva moció si els socialistes presenten la seva i s'acorda un «programa alternatiu conjunt» per fer fora el PP de l'Executiu, tot i que de moment els socialistes no s'han pronunciat.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va fixar la data del 13 de juny -dimarts i 13- després de parlar amb els portaveus dels grups parlamentaris, que, en el cas del PSOE, va ser el dimitit Antonio Hernando davant la falta de un substitut. Fins i tot Rajoy va fer broma amb la data escollida per Pastor: «Cal celebrar el bon humor de la presidenta», va assegurar.

De moment, Pastor no ha volgut avançar quant podrà durar aquest debat, si un o dos dies, ja que dependrà de si presenten mocions alternatives i del temps que utilitzin els diferents portaveus per defensar les seves posicions.

En aquest sentit, el president del Govern va avançar que no intervindrà en el debat sobre la moció de censura per replicar Iglesias. Preguntat per aquesta qüestió als passadissos del Senat, Rajoy va respondre en aquests termes: «Jo replicar? No, jo mai replico ningú».

La data del debat no va agradar gens a Podem, que va acusar la presidenta del Congrés d'un ús «partidista» de les institucions per dilatar el ple. Una decisió que, segons Irene Montero, està en línia amb l'actitud del president del Govern de «mirar cap a una altra banda i esperar que passi la tempesta».

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va avançar el vot a favor del seu grup a la moció de censura perquè dona per fet el suport d'aquest grup tant al dret a decidir com al referèndum que els sobiranistes volen celebrar al setembre. «Només cal que Pablo Iglesias segueixi comprometent-se amb el dret a decidir de Catalunya i amb el referèndum», va dir Tardà referint-se a la postura d'ERC.