La policia britànica investiga si Salman Abedi, el terrorista suïcida de 22 anys identificat com l'autor de l'atemptat al Manchester Arena, va actuar sol o va comptar amb una xarxa de suport per provocar l'explosió que va matar 22 persones i va deixar 59 ferits. Abedi, nascut a Manchester (nord d'Anglaterra) en una família d'origen libi, va fer esclatar un artefacte de fabricació casolana en una de les sortides del pavelló esportiuon acabava d'actuar la cantant nord-americana Ariana Grande.

Les forces de seguretat van escorcollar dos domicilis al sud de la ciutat anglesa i van detenir un jove de 23 anys en relació amb l'atac, que va causar ferides a almenys dotze menors de 16 anys. Les víctimes mortals identificades fins ara són una nena de 8 anys, Saffie Rose Roussos, una jove estudiant de 18, Georgina Callander, i un jove de 26, John Atkinson, tots ells britànics.

El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va reivindicar l'autoria de l'atac a través d'internet, tot i que la intel·ligència nord-americana va assenyalar que el vincle amb els gihadistes encara no està verificat. Veïns del barri de Fallowfield, el suburbi on viuen alguns membres del nucli familiar d'Abedi, van explicar com solien fer onejar banderes líbies en certes ocasions.

La policia va dur a terme una explosió controlada a l'entrada d'un habitatge en aquest districte per poder accedir al domicili cap a les nou del matí, poc després que la primera ministra britànica, Theresa May, presidís un comitè d'emergència amb alts comandaments de la seguretat i la intel·ligència del Regne Unit. Agents dels cossos de seguretat continuaven ahir treballant al pavelló Manchester Arena, on s'han suspès els tres concerts que la banda Take That tenia previst oferir entre demà i dissabte.

L'atemptat a Manchester és el més mortífer que ha patit el Regne Unit des de la cadena d'explosions que van causar 56 morts -inclosos 4 terroristes- al metro i un autobús de Londres al juliol de 2005.

El servei d'ambulàncies de la regió de Manchester va informar que diversos dels ferits que van ser ingressats després de l'explosió estan en estat molt greu. La policia va demanar als ciutadans que no especulin a les xarxes socials sobre els noms de les víctimes que encara no han estat identificades oficialment per evitar que transcendeixin abans que les famílies rebin la informació.

May va anunciar que el Regne Unit ha elevat el seu nivell d'alerta a «crític», el màxim en una escala de cinc, i desplegarà a l'Exèrcit per col·laborar en tasques de seguretat. El major nivell d'alerta significa que un atac es pot produir de manera «imminent», així que membres de les Forces Armades patrullaran juntament amb la Policia en algunes zones.

L'atemptat va obligar els partits polítics a suspendre els actes previstos en la campanya electoral de cara a les eleccions generals del proper 8 de juny. Després de la reunió amb la cúpula de seguretat nacional, May va viatjar a Manchester per visitar l'hospital infantil on reben tractament algunes de les víctimes de l'atemptat.

Un portaveu del número 10 de Downing Street, el seu despatx oficial a Londres, va confirmar que la cap de Govern acudirà, tal com estava previst, a les properes reunions previstes del G-7 a Sicília, divendres i dissabte, i a una altra trobada prèvia de líders de l'OTAN a Brussel·les, demà.

Elogi als serveis d'emergència

Després de visitar l'ajuntament de Manchester i signar en el llibre de condol que es va habilitar al consistori, la primera ministra va elogiar l'«indestructible esperit» dels ciutadans de la ciutat anglesa i la «inspiradora valentia» dels serveis d'emergències.

«Aquí, en aquesta gran ciutat, una acció monstruosa i covard es va trobar amb la valentia inspiradora dels nostres serveis d'emergència i l'esperit indestructible de la gent de Manchester», va escriure May en la seva nota de condol. «Al mateix temps que recordem els que han mort, els seus éssers estimats i aquells que han resultat ferits, elogiem a aquells que van ajudar», va afegir la primera ministra.