john fraher (bloomberg) Londres

nLes eleccions presidencials franceses van acabar. Però el risc polític a Europa no ha desaparegut. Aquí hi ha un cop d´ull a les altres eleccions importants que s´acosten en els propers 12 mesos.

Eleccions generals

al Regne Unit

8 de juny de 2017

Qui competeix?

La primera ministra, Theresa May, vol guanyar una majoria més àmplia per al seu governant Partit Conservador. May s´enfronta a una sèrie de partits que volen frustrar la seva victòria, el més gran dels quals és el Partit Laborista, seguit pel proindependentista Partit Nacional Escocès i el Partit Liberal Demòcrata.

Què preveuen les enquestes?

Les enquestes, i els resultats de les eleccions locals de fa uns dies, suggereixen que May podria estar en camí d´obtenir una majoria tan gran com la que van aconseguir Margaret Thatcher i Tony Blair en les seves millors èpoques. Les últimes enquestes mostren que obtindria al voltant del 47% dels vots, 19 punts per davant del Partit Laborista.

Què està en joc?

May diu que necessita una gran majoria per enfortir la seva postura en les negociacions del Brexit, que haurien de començar després de les eleccions. La votació també donarà pistes sobre la força del suport a la independència d´Escòcia, si el líder laborista Jeremy Corbyn pot sobreviure al seu lloc i quanta influència tindran els legisladors anti-Brexit durant les converses.

Eleccions generals

a França

11 i 18 de juny de 2017

Qui competeix?

El partit la República en Marxa del president electe Emmanuel Macron, que es va formar fa un any i que actualment no té escons al parlament, competirà per primera vegada. Els socialistes i els republicans, els dos partits de l´establishment de França, buscaran recuperar-se després dels seus fracassos en les eleccions presidencials, igual que el Front Nacional de Marine Le Pen. I la França insubmisa de Jean-Luc Melenchon presentarà per primera vegada una llista completa.

Què preveuen les enquestes?

Hi ha hagut molt poques enquestes perquè França primer havia de deixar enrere la seva elecció presidencial. OpinionWay va dir el 3 de maig que En Marxa! i els republicans guanyarien els blocs més grans, però tots dos sense una majoria. Els socialistes, el Front Nacional i l´extrema esquerra aconseguirien pocs escons, però suficients com per tenir influència.

Què està en joc?

La presidència de Macron. La constitució atorga al president molts poders, però només si té una majoria al parlament, que té el poder de triar el gabinet i aprovar lleis. Sent un nou partit sense base, En marxa! tindrà dificultats per guanyar una majoria, cosa que significa que Macron haurà de buscar aliances a la seva esquer­ra o la dreta, amb grans repercussions en les seves polítiques.

Eleccions generals

a Alemanya

24 de setembre de 2017

Qui competeix?

La cancellera Angela Merkel, en el càrrec durant 12 anys, està buscant un quart mandat. El seu principal rival és el socialdemòcrata Martin Schulz, expresident del Parlament Europeu. Un rècord de quatre partits -l´Esquerra, els Verds, el Partit Democràtic Lliure i l´Alternativa per a Alemanya- també estan preparats per guanyar escons parlamentaris.

Què preveuen les enquestes?

El bloc democratacristià de Merkel i el partit governant de la CSU a Baviera superen els socialdemòcrates a totes les enquestes, tot i que la campanya de Schulz encara no ha arribat al màxim rendiment. Les possibles coalicions podrien incloure una aliança SPD-Verds-Esquerra i una combinació CDU/CSU-FDP-Verds. Les enquestes diuen que la major part dels votants prefereix que torni a governar la gran coalició de Merkel amb l´SPD.

Què està en joc?

Merkel és la líder europea més poderosa dels temps moderns i fixa el to a tot, des de la política fiscal fins a la posició de la UE sobre Rússia. Schulz és un pilar de l´establishment polític, fet pel qual la seva victòria seria més continuïtat que canvi. Però una derrota de Merkel suposaria per a Alemanya -i Europa- perdre la seva influència i experiència en assumptes globals.

Eleccions generals

a Itàlia

maig de 2018

Qui competeix?

L´exprimer ministre Matteo Renzi probablement sigui candidat del Partit Demòcrata de l´actual primer ministre Paolo Gentiloni. Probablement s´enfrontaria a Luigi Di Maio, vicepresident de la cambra baixa, del Moviment 5 estrelles antiestablishment. S´espera que també competeixi Matteo Salvini, de la Lliga Nord anti-immigració.

Què preveuen les enquestes?

Les enquestes mostren que el Moviment 5 estrelles va de la mà amb el Partit Demòcrata. Una enquesta de Ixe del 5 de maig va mostrar que tots dos estaven empatats en el 28%. La Lliga Nord tenia un 13%, i el partit Forza Itàlia de l´exprimer ministre Silvio Berlusconi un 12%. Qui guanyarà, i la composició de qualsevol coalició, depèn en part de la reforma electoral en els propers mesos.

Què està en joc?

El Moviment 5 estrelles de Di Maio ha demanat un referèndum sobre la permanència d´Itàlia en l´euro, però no té un pla clar sobre com reemplaçar la moneda única. També decidirà el destí de Renzi, un polític que vol netejar el ­sistema bancari, impulsar la inversió i ajudar a reactivar l´economia.