Ha analitzat el que ha fallat en la política europea? Com pot ser que Alemanya hagi acollit tants refugiats i per exemple Espanya tan pocs?

La política europea dels anys passats s'ha basat en el paternalisme, sobretot per part d'Alemanya. Qui exigeix a d'altres països unes retallades dures i defineix això com a premissa, nota les conseqüències en la política de redistribució dels refugiats. A Alemanya, durant l'any passat han sol·licitat asil 750.000 persones -integrar-los en una societat de 83 milions d'habitants és possible. És cert, hi havia situacions no acceptables quan refugiats havien de viure durant mesos a poliesportius i els estudiants no podien usar-los. Però això s'ha resolt, i de l'esforç d'integració, al cap i a la fi, ens en beneficiarem tots.

Creu que el debat sobre refugiats li suposarà menys vots en les eleccions al Bundestag?

Volem que les eleccions siguin una decisió de rumb sobre la qüestió de convivència. Promovem un país obert al món, solidari i preparat per al futur. Per això no estic preocupada per la nostra popularitat.

Després del Brexit i Trump, s'ha frenat el moviment populista?

No s'hauria de minimitzar, però és possible vèncer-lo. Però el moviment autoritari a Europa no és passatger, els sentiments antieuropeus es reforcen des de fa anys. També sobre Trump, Putin i Erdogan es necessita parlar clar.

Com s'hauria d'actuar respecte a Erdogan?

Hauríem de deixar clar que estem en el costat dels que lluiten per la democràcia i l'Estat de Dret. S'haurien de deixar de subministrar armes, i també s'hauria de retirar l'exèrcit alemany (que actualment lluita a Turquia contra l'Estat Islàmic).