La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va divulgar el programa electoral del Partit Nacionalista Escocès (SNP) de cara als comicis del 8 de juny, amb la proposta d'un segon referèndum d'independència de la regió «al final del procés del Brexit». En l'acte de presentació del manifest a la ciutat escocesa de Perth, la líder nacionalista va destacar la importància de comptar ara amb «veus fortes» de diputats del seu partit al Parlament de Westminster, en un moment en què el Regne Unit està abocat a abandonar el bloc comunitari.

Segons va explicar Sturgeon, un nou plebiscit de separació de la seva regió del país ha de celebrar-se «no ara, sinó quan es coneguin els termes del Brexit», que negociarà Londres amb Brussel·les en un període de dos anys. «Hi ha massa en joc en el Brexit perquè simplement se'ns imposi a Escòcia, sense importar que això pugui resultar perjudicial. El nostre futur ha de ser decidit per nosaltres, no per a nosaltres», va destacar.

En relació a aquest punt, la política escocesa va considerar que «si l'SNP guanya una majoria d'escons escocesos en aquestes eleccions, això reforçarà més aquest mandat» per convocar el nou plebiscit.

«En aquestes circumstàncies, qualsevol intent continuat per part dels tories d'evitar que Escòcia tingui una opció -quan és el moment adequat i les opcions estan clares- seria democràticament insostenible», va assenyalar la ministra principal.