El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar que la política comercial i militar d'Alemanya és «molt dolenta» per al seu país i va advertir que «això canviarà». «Tenim un dèficit comercial enorme amb Alemanya, a més que ells paguen molts menys del que haurien de pagar a l'OTAN. Això és molt dolent per als EUA i canviarà», va escriure Trump al seu compte de Twitter. Aquests comentaris del president dels EUA es van produir després que la cancellera alemanya, Angela Merkel, assegurés en un míting diumenge passat que «els temps en què es podia confiar en els altres han quedat enrere», en referència als EUA i Regne Unit.

Merkel va explicar que aquesta era la seva conclusió després de les cimeres del G-7 i l'OTAN, en les quals va participar Trump i en què van quedar paleses les marcades diferències entre les polítiques de la nova Administració nord-americana i els seus socis europeus i occidentals. «Nosaltres els europeus hem de tenir el nostre destí a les nostres mans», va dir la cancellera, només dos dies després que Trump qualifiqués de «dolents, molt dolents» els alemanys en una trobada amb la cúpula de la Unió Europea, tot i que segons un dels seus assessors aquest qualificatiu anava dirigit exclusivament al comerç.

Paral·lelament, el president dels Estats Units va demanar de nou que el Senat del país canviï les seves regles per poder aprovar amb una majoria simple propostes del seu programa, com la seva reforma sanitària, el que reduiria el poder de control del Congrés. «El Senat dels EUA ha de canviar a 51 vots, immediatament, i tenir la llei sanitària i les retallades fiscals aprovades, ràpid i fàcil. Els demòcrates ho farien, sens dubte!», va escriure el mandatari al seu compte de Twitter.

Amb les regles actuals, calen 60 vots al Senat per tirar endavant les propostes de pressupost federal o altres projectes legislatius, però els republicans tenen una majoria concisa, de 52 escons, de manera que necessiten el suport de demòcrates i independents.

Per altra banda, el director de comunicacions de la Casa Blanca, Mike Dubke, va abandonar el càrrec que havia ocupat durant gairebé tres mesos i va inaugurar el que podria ser una sèrie de canvis dins de l'equip de Trump a causa de l'escàndol sobre Rússia.

Reconegut estrateg republicà, Dubke va presentar la seva renúncia el 18 de maig, però es va oferir a seguir dirigint les comunicacions de la Casa Blanca fins que el president finalitzés la seva primera gira a l'estranger. Trump va tornar aquest cap de setmana a Washington en un punt d'especial ebullició en la investigació oberta pel Congrés i l'FBI per determinar si la intel·ligència russa va influir en el resultat de les eleccions presidencials de 2016 i si va existir coordinació amb la campanya de l'actual mandatari.

En aquest sentit, Michael Cohen, un dels advocats personals de Trump, s'ha convertit en un dels objectius de la investigació oberta al Congrés sobre els esforços de Rússia per influir en la campanya de les eleccions.