Els governs de l'Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain i els Emirats Àrabs Units han anunciat aquest dilluns que trenquen qualsevol tipus de relació amb Qatar, país al que acusen de donar suport al terrorisme internacional. Per la seva banda, el govern qatarià s'ha defensat de les acusacions aifrmant que la decisió dels seus veïns es fonamenta en 'calúmnies'.

En un comunicat, el Ministeri d'Afers Exteriors de Qatar ha afirmat que 'aquestes mesures no estan justificades i es fonamenten en calúmnies, que no se sostenen sobre cap evidència'.

Els països àrabs han culpat en bloc al regne del Golf de 'soscavar l'estabilitat' i de no complir amb els acords entre els membres del Consell de Cooperació del Golf (CCG), que està compost per EAU Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain i l'Aràbia Saudita. No obstant això, Qatar va assegurar que és 'un membre actiu' del CCG, i que està 'compromès amb els seus acords, respecta la sobirania d'altres països i no intervé en assumptes interns'.

Riad ha pres aquesta decisió, segons l'agència oficial SPA, per les 'violacions greus de les autoritats de Doha, en privat i en públic, en els últims anys per tal de trencar la unitat interna saudita'. Així com per "incitar a l'abandonament de l'estat, posar en perill la seva sobirania i l'adopció d'organitzacions terroristes (...), entre elles els Germans Musulmans, l'Estat Islàmic i Al-Qaida".

L'ultraconservador regne ha acusat també a Doha de donar suport a l'Iran en el seu suport als "grups terroristes" a la província de majoria xiïta saudita de Qatif, així com a Bahrain, a més de donar suport als rebels hutíes del Iemen. No obstant això, Qatar ha defensat en el text difós pel seu departament d'Exteriors que "compleix el seu deure en la lluita contra el terrorisme i l'extremisme".

I segons el regne, aquestes mesures, preses en coordinació amb Egipte, tenen 'l'objectiu clar (d'aquests països) és imposar la tutela sobre l'estat (Qatar), fet que suposa una violació de la seva sobirania", cosa que és "totalment inacceptable'. Malgrat tot, Qatar ha garantit als ciutadans i residents al país que la vida diària no es veurà afectada per la decisió d'aquests estats, "per fer fracassar tot intent que pugui afectar la societat i l'economia de Qatar".

D'acord amb Qatar, hi ha hagut una campanya prèvia de 'diversos mitjans d'informació del Golf' contra el seu país, després que aquest fos objecte d'un atac informàtic la setmana passada que va afectar a l'agència oficial de notícies de Qatar QNA, que va publicar declaracions 'falses' atribuïdes a l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad, que van causar malestar en els països del Golf.

El passat 5 de març de 2014, Riad, Manama i Abu Dhabi ja van anunciar la retirada dels seus ambaixadors de Qatar, país al qual van acusar d'haver intervingut en els seus assumptes interns, una crisi que va durar fins a desembre d'aquest mateix.