09 de juny de 2017
09.06.2017

May perd la majoria absoluta i Corbyn demana la seva dimissió

La caiguda dels 'tories' a les eleccions debilita l'estratègia de l'actual primera ministra britànica en les negociacions pel Brexit

09.06.2017 | 07:50
May perd la majoria absoluta i Corbyn demana la seva dimissió

La primera ministra britànica, Theresa May, ha perdut la majoria absoluta al parlament de Westminster i creixen les veus que li exigeixen la dimissió. May, que va convocar eleccions anticipades per reforçar el seu "mandat negociador" pel Brexit, té a primera hora del matí 310 escons, i ja és matemàticament impossible que arribi als 326 necessaris per a la majoria absoluta. "Ella volia mandat, doncs el mandat que ha rebut és que els conservadors han perdut escons, vots, suport i confiança. Em sembla que és més que suficient perquè plegui", ha dit el líder del partit laborista, Jeremy Corbyn, que ja supera els 260 diputats, un augment de més de trenta respecte al 2015.

El nou escenari polític que es perfila al Regne Unit després de les eleccions d'aquest dijous complica la governabilitat i previsiblement retardarà l'inici de les negociacions del Brexit, que estava previst a partir del 19 de juny.

Visiblement afectada, l'encara primera ministra i líder conservadora, ha comparegut per acceptar el seu escó i ha apostat per fomentar "l'estabilitat". "Si el partit conservador és el que ha aconseguit més vots i més escons, és el partit de govern el que oferirà l'estabilitat, i això és el que farem", ha dit.

Amb tot, la majoria d'analistes britànics creuen que May té els dies comptats al 10 de Downing Street i fins i tot han sorgit veus dins del seu propi partit exigint-li la dimissió. La diputada Anna Soubry ha assegurat a la premsa britànica que ha estat "una nit horrible" i que el partit conservador es troba en un "mal moment". "Ha de pensar sobre la seva posició", ha admès.

També l'exministre d'Economia, George Osborne, ferm aliat de Cameron i defensor del 'Remain' en el referèndum, ha assegurat que el resultat és "catastròfic". May, ha dit, "ha de marxar".

Escòcia: caiguda de l'SNP i augment dels 'tories'

D'altra banda, a Escòcia, el partit independentista, l'SNP, que havia apostat per un segon referèndum, ha patit una forta caiguda. El número dos del partit i líder de la formació a Westminster, Angus Robertson, ha perdut el seu escó, a Moray, després de 16 anys al parlament britànic. També s'ha quedat sense seient a Londres l'exprimer ministre escocès Alex Salmond, que era el portaveu de l'SNP en afers internacionals. Tots dos han perdut l'esscó a mans de diputats del partit conservador, que ha passat d'un parlamentari escocès a 13. El resultat és el millor dels 'tories' a Escòcia des dels anys 80.

D'altra banda, els laboristes han aconseguit a Escòcia set escons i els liberal demòcrates quatre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook