La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha iniciat el diàleg amb els unionistes nord-irlandesos per formar Govern, entre pressions des del seu propi partit que amenacen el seu lideratge i van fer caure dos dels seus assessors més propers.

May ha enviat a Belfast Gavin Williamson, responsable de la disciplina parlamentària en el Partit Conservador, per negociar el suport del Partit Democràtic Unionista (DUP), encara que encara no ha detallat si buscarà governar en minoria o tractarà de confeccionar una coalició.

La primera ministra va confirmar en el seu lloc als seus principals ministres hores després de conèixer el resultat electoral, que li ha deixat sense la majoria absoluta que mantenia fins ara, però continua sense definir el futur de la resta del seu Gabinet. Els titulars d'Economia, Interior, Exteriors, Defensa i Brexit mantenen les seves carteres i s'espera que ratifiqui a la resta de ministres, o bé mogui algunes peces, en els pròxims dies.

L'obertura del nou Parlament està fixada per dimarts, encara que May compta amb temps per dissenyar la seva col·laboració amb l'ultraconservador DUP fins al dilluns 19, quan la reina Isabel II acudirà a la Cambra dels comuns per llegir el programa oficial de la legislatura preparat pel Govern.

Nick Timothy i Fiona Hill, els caps de personal de la primera ministra britànica, Theresa May, i dos dels seus assessors més propers, van dimitir avui el seu després de l'"enorme decepció" que ha suposat perdre la majoria absoluta en les urnes. Diverses veus dins del Partit Conservador havien criticat en les últimes hores el paper de tots dos en la campanya electoral, després de la qual la formació va obtenir 318 diputats, vuit per sota de la majoria absoluta en la Cambra dels comuns.