El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, va afirmar en una entrevista publicada per The Sunday Mirror que encara hi ha possibilitats que ell sigui investit com a primer ministre després de la pèrdua de la majoria absoluta del Partit Conservador. «Encara puc ser primer ministre. Això està encara en marxa, per descomptat», va assenyalar Corbyn, que va obtenir a les urnes 262 diputats, 30 més dels que va sumar el seu partit a les eleccions generals de 2015, i veu probable uns nous comicis aquest any.

El líder laborista va destacar que la primera ministra, la conservadora Theresa May, continua negociant la formació de Govern amb els unionistes d'Irlanda del Nord i encara no s'ha assegurat el seu suport a la Cambra dels Comuns.

May intenta arribar a un acord amb el protestant Partit Democràtic Unionista (DUP) per comptar amb els vots dels seus deu diputats, després d'haver obtingut en els comicis 318 escons, vuit per sota de la majoria absoluta. Davant aquest escenari, Corbyn va destacar que hi ha la possibilitat que el Parlament rebutgi el programa de Govern que presentaràMay dilluns que ve. «Hem de pressionar per a això fins al final», va assenyalar el dirigent laborista, per a qui «Theresa May i aquest Govern no tenen cap credibilitat».

«La primera ministra va convocar aquestes eleccions sobre la base que necessitava un mandat més fort per negociar el Brexit. Doncs bé, mireu el que ha passat», va argumentar.

Advertència a May

En aquest sentit, el primer ministre d'Irlanda, el democristià Enda Kenny, va expressatr a la seva homòloga britànica la seva «preocupació» davant el pacte que preparen els «tories» amb el DUP. Kenny, que aquest mes cedirà el poder al seu company de formació Leo Varadkar, va traslladar a la cap de Govern del Regne Unit la necessitat de protegir l'acord de Divendres Sant, que va posar fi al conflicte a Irlanda del Nord el 1998.

«Vaig parlar amb la primera ministra May. Vaig indicar la meva preocupació sobre que no ha de passar res que posi en risc l'acord de Divendres Sant i sobre l'absència d'una veu nacionalista a Westminster», va escriure Kenny a Twitter.

Un portaveu de Downing Street, despatx oficial de la primera ministra, va confirmar la conversa entre els dos mandataris i va assenyalar que May li va indicar a Kenny que el pacte amb el DUP «proveirà d'estabilitat i certesa el Regne Unit per seguir endavant».

Per part seva, Theresa May va nomenar com a primer secretari d'Estat i ministre del Gabinet Damian Green, que exercirà de «número dos» de l'Executiu. La primera ministra va designar el que fins ara era ministre de Treball i Pensions per a exercir un càrrec que estava vacant i al qual no recorren tots els primers ministres del Regne Unit.