El corrent Anticapitalistes de Podem, del qual formen part dirigents com l'eurodiputat Miguel Urbán i l'alcalde de Cadis, José María González Kichi, va llançar una crida a l'esquerra a donar suport al referèndum unilateral anunciat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El sector més esquerrà de la formació es pronuncia així de forma clara i definitiva en suport del referèndum independentista anunciat per a l'1 octubre, una consulta que, segons la postura oficial de Podem, no té prou garanties per aconseguir reconeixement.

Podem advoca per un referèndum a Catalunya amb garanties jurídiques, reconeixement internacional i pactat entre els dos governs, requisits que no compleix la consulta de Puigdemont. Això no obstant, el mateix Pablo Iglesias va asseguravar que «posar urnes no és il·legal» i va criticar que el Govern del PP criminalitzi i persegueixi Puigdemont.

El comunicat fet públic per Anticapitalistes va més lluny de la postura expressada fins ara per la direcció de Podem, i demana directament donar suport de forma explícita al referèndum unilateral, cosa que ERC havia sol·licitat a Podem com a condició per donar suport a la seva moció de censura contra Mariano Rajoy.

«La celebració del referèndum desobedient a Catalunya contribuiria sens dubte a accelerar el procés destituint la resta de l'Estat espanyol, contribuint a aprofundir la democràcia i a debilitar el règim del 78», assegurava Anticapitalistes en el seu comunicat. Amb aquest argument, van fer una crida a «tota l'esquerra de l'Estat espanyol a organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català».

«Bastir ponts entre les classes populars de la resta de l'Estat i les catalanes davant de la classe dominant passa per ser capaços de teixir relacions de solidaritat crítica i generosa, on la defensa dels interessos comuns no exclogui les demandes particulars», afegia la nota. A més criticava la «posició immobilista del Govern del PP, amb el suport de PSOE i Ciutadans, per negar sistemàticament al poble català el dret a decidir».

Des d'Anticapitalistes, van defensar que «les lleis no estan per damunt de la democràcia», tot destacant les seves diferències «profundes» amb les forces que dirigeixen el procés independentista català, «que defensen i apliquen polítiques neoliberals contra el poble català que diuen defensar». No obstant això, va afegir que «el referèndum és una demanda majoritària a Catalunya, que compta també amb un ampli suport de sectors no independentistes. Negar-ho és negar la democràcia».