El president francès, Emmanuel Macron, va acordar amb el cap del Govern, Mariano Rajoy, sumar esforços davant les reformes de futur que necessita la Unió Europea (UE), i encara que va considerar un assumpte intern la situació a Catalunya, va destacar que ell només coneix «un soci i un amic, que és Espanya tota sencera». Macron i Rajoy van protagonitzar al Palau de l'Elisi la seva primera reunió bilateral, que va servir per analitzar les relacions entre tots dos països, l'agenda del Consell Europeu de la setmana que ve a Brussel·les i els passos que ha de fer la UE per recuperar la confiança dels seus ciutadans.

Hi va haver coincidència total en què Europa no ha d'aturar-se i ha de seguir aprovant reformes per aconseguir més integració, segons van expressar tots dos en una conferència de premsa conjunta. Rajoy va defensar especialment avançar en la unió bancària i en matèria de seguretat i defensa, i va exalçar el que representa el projecte europeu per al benestar dels ciutadans.

Per la seva banda, Macron va reiterar la seva aposta per l'agenda d'«una Europa que protegeix» i que pretén defensar en els propers mesos amb una reforma profunda de la directiva de treballadors desplaçats, assumpte davant el qual Rajoy va confiar que sigui possible un acord. Macron va precisar que s'organitzarà un equip de treball conjunt per tractar tots els aspectes tècnics d'aquesta directiva.

Va advocar igualment per una política més avançada en Defensa i per iniciatives conjuntes contra la immigració clandestina i treballar per una reforma de l'asil a la Unió. «Els nostres objectius són compartits i la voluntat de treballar conjuntament s'ha reiterat», va afegir, alhora que va destacar que per a ell, la reforma de la UE i de la zona euro és essencial perquè convergeixin les economies i les societats.

«Necessitem gestionar crisis problemàtiques de curt termini, però també és imprescindible tornar a dissenyar un futur conjunt dotant-nos d'objectius de mitjà i llarg termini», va afegir el president francès.

En clau bilateral, Emmanuel Macron va evitar contestar directament a la pregunta sobre què opina sobre la convocatòria d'un referèndum unilateral a Catalunya, tot destacant que en qualsevol cas es tracta d'un assumpte intern d'Espanya.

Però tot seguit, va donar suport a la tesi del Govern espanyol: «Només conec un soci i un amic, que és Espanya. Espanya tota sencera. Conec un interlocutor, a qui tinc aquí al meu costat i que es diu Mariano Rajoy. La resta no em concerneix en absolut, no és competència meva».

El president del Govern va considerar que la victòria de Macron a França és «un missatge de moderació, europeisme, estabilitat i confiança» que va ser acollida amb satisfacció pels que aposten per Europa. Una victòria de rellevància davant d'extremismes de dreta i esquerra a Europa que va assegurar que, al final, «s'acaben tocant». «Gent dels dos extrems volen trencar-ho tot per portar-nos enlloc, que és on més còmodes estan ells», va precisar el president del Govern.

Rajoy, que va qualificar Espanya i França de «socis indispensables», va destacar també la clara coincidència davant assumptes tan importants com la lluita contra el terrorisme i es va mostrar plenament convençut que es millorarà la cooperació entre els principals serveis d'informació dels dos països.

Corredor mediterrani

De la mateixa manera, el cap de l'Executiu va advocar per mantenir en tot cas el treball comú en assumptes com les interconnexions elèctriques, el corredor mediterrani i la política comunitària en matèria d'asil i immigració. A més, va informar que havia traslladat al president francès una invitació del rei Felip VI perquè realitzi una visita d'Estat a Espanya quan la seva agenda i els seus compromisos li ho permetin.

Macron va voler destacar que Espanya i França comparteixen «una història, valors comuns i moltes posicions que més d'una vegada han permès treballar junts en bona sinbtonia», així com va destacar que, per exemple, la unió bancària no hauria estat possible de cap manera sense l'impuls espanyol.

En el terreny bilateral, el president francès va defensar especialment la col·laboració en matèria energètica i cultural, i en aquest sentit va avançar que precisament d'això es parlarà extensament a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a França a principis de l'any que ve.