Representantes de tots els grups polítics bascos van secundar ahir a Ermua (Biscaia) l'homenatge organitzat per l'Ajuntament d'aquest municipi al regidor del PP d'aquesta localitat Miguel Ángel Blanco, quan es compleixen 20 anys del seu segrest i posterior assassinat per part d'ETA .

L'acte, que va ser presidit per l'alcalde, el socialista Carlos Totorika, va comptar, entre altres, amb la presència de l'exlehendakari Patxi López; la secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia; la presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa; el president del PP basc, Alfonso Alonso, i per primer cop amb els representants d'EH Bildu Maddalen Iriarte, Peio Urizar i Julen Arzuaga (l'any passat només en van participar dos).

També van acudir la secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba; el portaveu d'UPyD, Cristiano Brown; el delegat del Govern al País Basc, Javier de Andrés; el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Juan Luis Ibarra; i la presidenta del Parlament basc, Bakartxo Tejeria.

Hi van estat presents, a més, representants de l'Ertzaintza, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, així com consellers bascos, representants sindicals, empresaris, regidors d'aquesta localitat i de la zona, i nombrosos veïns d'aquest municipi.

La presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa, va elogiar ahir la «unitat» que va marcar la celebració a Ermua (Biscaia) de l'homenatge al regidor del PP d'aquest municipi Miguel Ángel Blanco, tot i que el president del PP d'Euskadi, Alfonso Alonso , va considerar que «sobrava» el parlamentari d'EH Bildu, Julen Arzuaga.

Més homenatges

Paral·lelament, segueix la polèmica per les posicions polítiques en relació als homenatges de l'edil assassinat. L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i representants de tots els grups polítics al consistori assistiran avui a l'homenatge que el PP farà a Miguel Ángel Blanco, que es manté tot i la convocatòria posterior d'una concentració a l'Ajuntament de Madrid.

La portaveu del Govern municipal, Rita Maestre, va anunciar aquesta decisió en una compareixença a la plaça de la Vila amb la resta de portaveus -José Luis Martínez-Almeida (PP), Purificació Causapié (PSOE) i Begoña Villacís (C 's) - després mantenir una reunió per aconseguir un acord sobre l'homenatge al regidor assassinat per ETA.

Prèviament a la trobada, l'Ajuntament de Madrid va anunciar ahir que finalment desplegarà una pancarta en record del regidor i «totes les víctimes del terrorisme» en la concentració de demà a les 12.00 hores proposada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

L'alcaldessa, Manuela Carmena, havia mantingut que no tenia «gaire sentit» posar una pancarta en record del regidor, de l'assassinat es compleixen 20 anys, per no distingir entre víctimes, i va rebutjar en un primer moment convocar un homenatge.