L'Audiència Nacional ha reobert la causa seguida contra el general ruandès Faustin Kayumba Nyamwasa per delictes de genocidi a Ruanda i Congo, on quatre milions de persones, entre elles nou ciutadans espanyols, van ser assassinades als anys noranta. En un acte, la secció tercera de la sala penal ha atès les peticions de les acusacions (entre les quals la que s'exerceix per l'assassinat del missioner empordanès Joaquim Vallmajó) d'aixecar el sobreseïment que aquest mateix tribunal va dictar el 2015, que ha rebut també el suport de la Fiscalia. Els magistrats remeten la seva decisió a l'instructor de la causa, el jutge Fernando Andreu, perquè «valori l'oportunitat de reiterar la sol·licitud d'extradició» que ja va plantejar en el seu moment a Sud-àfrica, país que va reconèixer el processat com a refugiat, i continuï la investigació sobre «les morts violentes» dels ciutadans espanyols.

Andreu va acusar Nyamwasa i altres 39 militars ruandesos de genocidi i delictes de lesa humanitat, terrorisme i tortures comesos durant el conflicte declarat en els anys noranta entre hutus i tutsis a Ruanda, en què més de quatre milions de persones van resultar mortes o desaparegudes. Entre elles, sis religiosos i tres cooperants de l'ONG Metges del Món d'origen espanyol, assassinats entre 1994 i 2000 als camps de refugiats on treballaven. Joaquim Vallmajó va ser qui va denunciar les matances i persecucions contra els hutus i per aquest motiu va ser capturat per l'Exèrcit Patriòtic Ruandès (APR) i assassinat; les seves restes encara no han aparegut.

El pla d'extermini de la cúpula dirigent va arribar també a quatre missioners maristes al novembre de 1996, deu dies després que un d'ells, el pare Servando, demanés ajuda per als refugiats a través de la cadena COPE. Els tres cooperants de Metges del Món, que treballaven en el camp de Mugunga i havien estat testimonis de diverses matances, van ser metrallats el 18 de gener de 1997.

El cas va ser obert el 2005 arran d'una querella presentada deu anys abans pel Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs, però l'Audiència Nacional el va arxivar, en contra del criteri de la Fiscalia, en virtut de la reforma de la Justícia Universal. La decisió va ser confirmada poc després pel Tribunal Suprem, encara que va dictaminar que fos provisional.

Segons les Nacions Unides, el genocidi ruandès va causar la mort de més de 800.000 persones. El 80% de la població d'ètnia tutsi es va exiliar a països com Zaire, Tanzania, Burundi o Uganda. L'actual president d'Uganda, Paul Kagame, ha estat perseguit per la justícia espanyola i francesa però mai s'ha pogut processar, ja que gaudeix d'immunitat.