El Parlament balear va aprovar ahir amb els vots dels partits d'esquerra i l'oposició del PP i Cs una llei que prohibeix expressament maltractar i matar als toros, per la qual cosa els toreros només podran utilitzar el capote i la muleta, ni banderillas, ni estocs, ni puntillas.

La Llei de Curses de Toros i Protecció dels Animals de les Illes Balears estableix que a cada cursa només es puguin torejar tres animals durant un temps màxim de 10 minuts, transcorregut el qual els animals tornaran als corrals i després a les seves ramaderies d'origen.

«Els únics estris» que podrà utilitzar el torero són el capote i la muleta. Finalitzat l'espectacle, el personal veterinari farà un reconeixement dels toros per «comprovar el seu estat sanitari i el benestar de l'animal» i es reflectiran a l'acta les incidències, com a possibles lesions, perquè s'adoptin les mesures corresponents.

La proposició de llei, presentada i defensada pels partits que donen suport a la gestió del Govern balear, PSIB-PSOE, els econacionalistes de MÉS i Podem, també estableix que es faci un control antidopatge als animals i als toreros.

A les places de toros no es podrà vendre ni consumir alcohol i queda prohibida l'assistència a aquest espectacle als menors de 18 anys. A més, a les festes tradicionals amb toros fora de les places no es podran utilitzar cordes, ni pals ni qualsevol utensili que danyi a l'animal. En cap cas se'l podrà matar. La portaveu de Podem, Laura Camargo, va dir que la nova llei és «pionera» a Espanya i servirà per «acabar amb el patiment» dels toros a Balears. La diputada de MÉS Margalida Capellà va dir que la llei farà «avançar a tota Espanya» en quant al benestar animal. Des de Ciutadans, Xavier Pericay, va subratllar que la llei naixia «morta» perquè seria recorreguda davant el Constitucional. El diputat del PP Miquel Jerez va criticar als partits d'esquerra per «renegar de la seva cultura».

El Ministeri de Cultura ha fet saber a l'executiu balear que qüestiona 9 dels 14 articles d'aquesta llei per vulnerar aspectes de la Constitució i recorda una recent sentència del Constitucional que va advertir que les regulacions autonòmiques sobre aquesta matèria «menyscaben» les competències estatals.