Xavier Sagristá i Toni Gerez han treballat mitja vida junts com a xef i cap de sala. Després d'haver passat una dècada al Bulli de Ferran Adrià, ara tenen un repte d'aire medieval: aconseguir una estrella Michelin per al restaurant que dirigeixen, el del Castell de Peralada (Alt Empordà).

Fa més d'un any que Sagristá i Gerez es van embarcar en un nou projecte junts que els va portar fins a la torre esquerra del Castell de Peralada per dirigir els fogons i el servei del seu restaurant, des del qual ofereixen productes de la zona a l'hora que reforcen un vincle laboral que va començar fa més de trenta anys, expliquen a EFE tots dos.

La seva primera etapa va començar al Bulli, on van formar part del taller creatiu i van guanyar dues estrelles Michelin, a més del reconeixement de la premsa gastronòmica a nivell mundial.

Més extens encara va ser el període posterior que van viure junts a l'Hotel Restaurant Mas Pau -emplaçat en una masia del segle XVI, a Avinyonet de Puigventós-, on van treballar durant vint anys i van rebre una altra estrella Michelin, entre diversos reconeixements més que van afermar la forta relació professional que els uneix.

Tant, que l'any passat la parella va ser elegida pel Grup Peralada per liderar l'oferta gastronòmica de l'Hotel Peralada Wine Spa & Golf des del seu restaurant fins a convertir-lo en referència dins d'una província amb diversos restaurants que gaudeixen d'estrelles Michelin.

Fins al Castell s'hi han desplaçat ja per tres vegades els inspectors de la cèlebre guia Michelin, la que atorga les estrelles, i només coneixeran el seu veredicte el 22 de novembre, quan donaran a conèixer el veredicte en una gala, que en aquesta ocasió se celebrarà a Tenerife.

Junts, Sagristà i Gerez presenten una oferta gastronòmica amb una visió contemporània de la cuina empordanesa que pretén ser una evolució de segles de tradició culinària reinterpretada de manera creativa pel xef amb propostes avantguardistes i cuina basada en els productes de la zona, com els seus formatges, dels quals presumeixen tenir referències "gairebé úniques".