El Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs presentat per Juana Rivas, la mare de Granada que es nega a entregar els seus dos fills a la seva exparella, condemnat per maltractament, perquè la dona no ha esgotat les seves opcions de recurs davant els tribunals ordinaris. El ple del Constitucional va dictar una providència hores després que Rivas recorregués en empara per poder romandre amb els seus nens, en què indica que si la Fiscalia no interposa un recurs contra la resolució, s'arxivarà.

Aquesta decisió la fonamenta en que la demanda d'empara de la mare no exhaureix la via judicial prèvia, exigida per la Llei orgànica del Tribunal Constitucional. Els magistrats, sense entrar en el fons de l'assumpte, consideren que és aviat per acudir aquest tribunal garant dels drets fonamentals.

Fonts del Constitucional van recordar que el recurs d'empara és de naturalesa subsidiària, cosa que significa que només pot interposar-se quan s'hagin esgotat tots els nivells judicials previstos a la llei davant els jutjats i tribunals ordinaris. En aquest cas, la dona ha acudit en empara davant el Constitucional abans d'esgotar totes les possibilitats existents a la via judicial prèvia, raó per la qual la seva demanda no pot ser admesa a tràmit.

El lletrat Ramón Montero havia presentat al matí el recurs a la seu del Constitucional perquè el tribunal suspengués l'ordre de devolució dels nens. El representant legal de Juana Rivas va defensar que «per sobre de les controvèrsies dels pares, impera l'interès superior dels menors». Ara, l'Audiència de Granada revisarà aquest cas.