El president dels EUA, Donald Trump, va signar la llei aprovada pel Congrés que endureix les sancions contra Rússia. La llei, adoptada la setmana passada pel Senat, enforteix les sancions contra Rússia a causa de la seva suposada interferència en les eleccions de 2016 als EUA, les seves accions a Ucraïna i a Síria, i les seves violacions de drets humans, i limita la capacitat de Trump d'aixecar-les sense el vistiplau del Congrés.

El president va promulgar la llei després de l'ordre decretada la setmana passada per Moscou perquè Washington retalli seu personal diplomàtic a Rússia en resposta a aquestes últimes sancions aprovades pel Congrés nord-americà.

El Ministeri d'Exteriors rus va ordenar el 28 de juliol al Govern nord-americà que, a partir de l'1 de setembre, redueixi el nombre de diplomàtics i col·laboradors que treballen a la seva ambaixada a Moscou i als consolats de Sant Petersburg i altres ciutats, fins al mateix nombre del personal diplomàtic rus als EUA.

El passat 27 de juliol, el Senat dels EUA, amb suport de republicans i demòcrates, va aprovar per 98 vots a favor i només 2 en contra la legislació, que també inclou sancions contra Corea del Nord i l'Iran pels seus programes armamentístics. Anteriorment, la cambra baixa nord-americana ja havia aprovat el projecte de llei per 419 vots a favor i únicament 3 en contra.

El Kremlin va assegurar que la promulgació de la llei de sancions contra Rússia per Trump «de facto no canvia res», ja que l'adopció de les restriccions es donava per segura. «No hi ha res de nou, ja s'han pres les mesures de resposta», va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Paral·lelament, el president dels EUA va anunciar el seu suport a un projecte de llei que reduiria a la meitat la immigració legal al país durant la propera dècada i eliminaria el concurs anual internacional pel qual el Govern nord-americà sorteja permisos de residència. «Això representaria la reforma més significativa al nostre sistema d'immigració a mig segle», va dir Trump en una compareixença des de la Casa Blanca.