El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va considerar que tots els partits polítics, excepte el Partit Popular, participarien en una taula de diàleg per establir un full de ruta que fixés «el calendari, els terminis i les condicions» perquè els presos d'ETA surtin al carrer. Otegi va fer una crida a la conformació d'aquesta taula durant una entrevista a Ràdio Euskadi, en què va mantenir que «si és necessari, es treballaria en tot moment amb tota la discreció del món».

Després de destacar que el PP no estaria present perquè «alguns viuen amb certa comoditat a altres escenaris», el coordinador general d'Eh Bildu va considerar que també haurien de conformar la taula els sindicats i, per això, «seria més eficaç» que aquest fòrum no se situés al Parlament basc.

Pel que fa a la mort del pres d'ETA Kepa del Hoyo per un infart mentre practicava esport a la presó, Otegi va insistir que no pot «subscriure que es tracti d'una mort natural» perquè coneix la vida a les presons i sap que «l'assistència sanitària als centres és insuficient». «No sé si és un assassinat, però l'Estat està obligat a atendre sempre els reclusos», va dir.

També es va referir a les paraules del lehendakari Iñigo Urkullu, que va demanar recentment a l'esquerra abertzale que reconegui la seva «responsabilitat» en l'actitud mantinguda pels presos d'ETA i la seva negativa a acollir-se a beneficis penitenciaris previstos a la llei, i la va qualificar de «sortida de to».

«El lehendakari té un problema: la seva obsessió amb certs posicionaments sindicals i amb l'esquerra abertzale..., en aquest cas no val tirar pilotes fora», va assenyalar.

La consulta es celebrarà

El coordinador general d'EH Bildu va al·ludir també a la situació de Catalunya i a la consulta sobre la independència que està prevista per al proper dia 1 d'octubre, tot augurant que «finalment se celebrarà, encara que l'Estat intentarà impedir-ho». «A EH Bildu creiem que Euskadi es juga molt a Catalunya i per això és important que expressem el nostre suport al procés independentista», va assegurar.